Klinkt raar? Alsof we for the sake of rhyme maar wat woorden achter elkaar hebben geplakt? Oeps, dan is je wolkennis niet helemaal up to date. Geen probleem, gaan we fixen :)

Dat merinowol ook prima geschikt is voor de lente en de zomer, is een goed bewaard geheim. Merinowol houdt je warm, daar is geen breinaald tussen te krijgen, maar de eigenschappen die dat mogelijk maken werken ook andersom. Iets meer tekst en uitleg nodig? Krijg je van ons, gratis en voor niks.

 

La Femme Camel

 

DE ANATOMIE VAN (MERINO) WOL

Om wol te leren begrijpen, moet je haar eerst wat beter leren kennen (zo werkt dat ook met mensen ;)

Merinowol in de zomer = heerlijk koel.

Dat komt omdat wolvezels niet glad zijn, maar zowel geschubd als gekroesd. Van wolvezels worden draden gesponnen, van één of meerdere draden worden garens gemaakt, van de garens wordt kleding gebreid. Door de grillige structuur van de wolvezel bevat het uiteindelijke breisel ontelbare minuscule luchtkamertjes die de temperatuur constant houden. Vergelijk het met een goed geïsoleerde muur, of dubbel glas: ze houden je huis warm als je de kachel opstookt, en koel als je dat niet doet. Datzelfde effect heeft merinowollen kleding op jou: het houdt je lichaamstemperatuur onder controle. Ben je warm, dan blijf je warm. Ben je koel, dan blijf je koel. Hoe cool!

Merinowol in de zomer = ventilerend.

Nog een voordeel van de luchtkamertjes in merinowollen breisels: ze laten je kleding ‘ademen’. Dat betekent onder andere dat vocht makkelijk wordt opgenomen en weggevoerd van je lichaam. Bye bye Sweaty Betty. Ook meurtjes en odeurtjes, zoals bijvoorbeeld knoflook of pannenkoekenwalm, zijn na een uurtje uithangen in de buitenlucht verleden tijd. Eén van de vele wonderen van Moeder Natuur :)

Merinowol in de zomer = hygiënisch schoon en fris.

Snap je waarom merinowol vocht opneemt, maar niet waarom het dat ook weer zo soepeltjes afstaat? Dat komt door het natuurlijke vetlaagje van de wolvezel, lanoline genaamd. Het zorgt ervoor dat wol hanteerbare hoeveelheden vocht kan afstoten. Met hanteerbaar bedoelen we de hoeveelheid vocht die bij ‘normaal’  gebruik optreedt. Als je met je merinowollen trui in de plomp springt wordt je zeiknat, dat daar geen misverstanden over ontstaan. Bijkomend voordeel van dat wol-specifieke vetlaagje: ook vuil en bacteriën worden effectief geweerd.

 

Merinowol in de zomer = een milieuvriendelijk alternatief.

Misschien lichtelijk off topic, maar wat ons betreft toch de moeite van het vermelden waard: merinowol past perfect in een duurzame lifestyle. Net als alle andere wolsoorten is merinowol een 100% natuurlijk product, dat – mits niet vermengd met andere vezels of grondstoffen – binnen een jaar wordt afgebroken als het aan de natuur wordt ‘teruggegeven’. Synthetische stoffen doen daar een jaar of 40 over! Niet dat je je trui op de composthoop gaat gooien, maar we willen het toch even benoemen. Daarnaast komt merinowol van een hernieuwbare bron (groeit vanzelf weer aan het schaap) en is het circulair, want het is prima te recyclen.

 

 

MERINOWOL IN DE ZOMER: HIER MOET JE OP LETTEN

Nu we je hebben bijgepraat over de technische achtergronden van de merinowolvezel snap je waarom merinowol ook geschikt is voor zomerse temperaturen. Maar… het ene merinowollen kledingstuk is het andere niet. Een wintertrui van merinowol is andere koek dan een zomertrui van merinowol. Waar ‘m dat in zit? Ook dat leggen we je graag uit.

De garendikte. Hoe dikker het garen, hoe warmer je merinowollen trui/vest/broek etc. Gewicht telt mee, je hoeft geen jojo-er te zijn om dat te begrijpen. Voor  zomerkleding van merinowol gebruiken we fijnere – lees: dunnere – garens.

De breinaald. Dunnere breinaalden leveren dunnere, lichtere breisels op. Voor panty’s en kousen wordt dat gegeven weergegeven in ‘denier’,  voor gebreide kleding in ‘gauge’. Hoe hoger de gauge, hoe fijner het breisel. Een warme wintertrui is op 3, 5 of 7 gauge gebreid, een lichtgewicht zomertruitje meestal op 12, 14 of soms zelfs 16 gauge. Ook al benoemen we de technische term gauge niet in de productomschrijvingen, we geven wel altijd een indicatie, bijvoorbeeld ‘middelzwaar gebreid’, ‘lichtgewicht breisel’  of ‘chunky’ gebreid. We weten precies hoe onze ontwerpen gebreid zijn, dus je kunt ons op onze blauwe ogen vertrouwen (ook al zijn ze in werkelijkheid bruin).

De breisteek. Ook het type breisteek telt mee: een ‘open’ steek die met een lage spanning is gebreid levert een lichter, luchtiger breisel op. Voor merinowollen zomerkleding laten we daar soms nog wat extra ontwerptrucjes op los, zoals bijvoorbeeld ajourgaatjes of transparante mesh-breisels. In de winter zorgen grove ribsteken en kabels voor meer ‘body’ en dus meer warmte.

 

Lang verhaal kort

 

MERINOWOLLEN ZOMERKLEDING = 100% SUMMERPROOF*

*Besides bloedjemooi, tijdloos, en met liefde voor jou én aarde gemaakt. En nu je hier toch bent: neem meteen even een kijkje in onze online boutique en smul van de nieuwste items.

 

OP NAAR EEN WARME, WOLLIGE ZOMER!
Team Plein Publique