Merinowol is duur?

Duur is een rekbaar begrip. Als je weet waarom er aan merino een hoger prijskaartje hangt dan aan andere wolsoorten, begrijp je het beter. Lees je even mee?

 

Slow Fashion

Allereerst groeit merinowol erg langzaam, en kan er maar 2 x per jaar ‘geoogst’ worden.Terwijl de kosten aan onderdak, zorg en voedsel voor het merinoschaap wel 12 maanden per jaar doorgaan. Ook heeft merino een fijnere structuur dan de meeste wolsoorten – dat is een voordeel want merino is daardoor zachter en kriebelt minder - maarrrr… er zijn per kledingstuk dus ook nog eens meer vezels nodig. Kaaatching $£€.


Natuurlijk zijn er voordeligere merinowollen items op de markt, geoogst van merinoschapen die onder slechte omstandigheden gefokt en gehouden worden. Dat is ten eerste natuurlijk ethisch niet ok, maar het heeft ook gevolgen voor de esthetische kwaliteit. De allermooiste merino komt van schapen die vrij en blij in de bergen rondhuppelen, en met liefde en aandacht verzorgd worden. En dat is priceless.

 

Cost per Wear

Of merino duur is, kun je ook beoordelen aan de hand van de levensduur. Een liefdevol onderhouden kledingstuk van merino gaat jarenlang mee – gemiddeld 5 x zo lang als kleding gemaakt van andere wolsoorten. Hoe vaker je het draagt, hoe lager de ‘cost per wear’. Dat is geen smoesje om je aankoop te rechtvaardigen, maar onvervalste wiskunde. En: hoe vaker je naar je favoriete merino kledingstuk grijpt, hoe minder je uitgeeft aan het scoren van weer zo’n vluchtig trendartikel. Merinowol is altijd een investment-piece!

Ps: We kunnen natuurlijk niet in je portemonnee kijken, maar de realiteit leert ons dat een 100% merino item niet bij ieders budget past. Een mix met bijvoorbeeld katoen of viscose ziet er ook heel fraai uit, en biedt eenzelfde gevoel van luxe met een net even iets vriendelijker prijskaartje. Less money to spend? Go for a blêêênd :-)

Bij PLEIN PUBLIQUE gebruiken we ook blends met merinwol. Zoals bijvoorbeeld het korte mouwen truitje LA FEMME.  Nee, niet vanwege de prijs, maar in het voorjaar hebben we toch vaker zin in katoen en een blend met merinowol is dan ideaal.Meer merinowol zien? Klik dan HIERMerino wollen dames trui in donkerblauw