MERINO - YOU’RE MY WONDERWOL

Mocht het je ontgaan zijn: wij zijn fan van merino! Een wolsoort met mooie, praktische en slimme eigenschappen die perfect passen bij de huidige tijdsgeest. Waar we je met alle liefde meer over vertellen – we wagen ons aan een kleine opsomming.

  • Merino is sterker en veerkrachtiger dan ‘gewone’ wol.
  • Merino kun je gewoon in de wasmachine wassen.
  • Merino houdt je koel in de zomer en warm in de winter.
  • Merino kriebelt niet.
  • Merino is anti-bacterieel.
  • Merino is anti-statisch en vuilafstotend.
  • Merino is biologisch afbreekbaar, dus lief voor het milieu.
  • Merino is vochtregulerend en houdt je lijf droog.

Hadden we al genoemd dat merino ook nog tijdloos mooi is? In a nutshell: de eigenschappen van merino zijn voornamelijk voordelen. Merino: you’re my wonderwol!

 

OVER MERINO – WAT IS MERINO

Merino is de wol van het merinoschaap. Berberstammen in Marokko exporteerden het ras naar Spanje en daar werden de beestjes gekruist met andere rassen om de wol nog verder te perfectioneren. Merino was in de Middeleeuwen zo populair, dat hooggeplaatste gasten vaak een merinoschaap cadeau kregen als blijk van waardering. Een exclusief geschêêênk. De schapenteelt heeft zich inmiddels grotendeels verplaatst naar Australië en Nieuw-Zeeland. De geoogste wol wordt overal ter wereld verwerkt tot garen waarvan huishoudelijk textiel - zoals dekens – en kleding – zoals truien, vesten, sokken, ondergoed en zelfs sport- en outdoor gear gemaakt wordt. Merino is een echte multitasker. Fun fact: het merinoschaap is een eigenwijs beest met een sterk eigen willetje. Schaap Shrek kreeg het voor elkaar 6 – zes! – jaar lang een scheerbeurt te ontlopen en ontwikkelde de looks van een beige Angry Bird met een snavel. Voor oudere meisjes: een Wuppie.

 

OVER MERINO - ZO STERK ALS EEN PAARD SCHAAP

Merino is sterk. Het is dunner en lichter dan de meeste soorten schapenhaar – wat wol eigenlijk is – en heeft een natuurlijke kroezing. Dat betekent dat een breisel of weefsel van merino een ingebouwde elasticiteit heeft, ook zonder toegevoegde lycra. Merino slijt daardoor minder snel dan andere wolsoorten – bijvoorbeeld op je ellebogen, ook als je daar liever niet mee werkt. Daardoor kreukt het ook minder en heeft het een goed vormherstel: merino is van nature eigenlijk altijd in TOPvorm. En dat zonder sit-ups.

  

OVER MERINO - DAT VARKENTJE SCHAAPJE GAAN WE EENS EVEN WASSEN

Merino kun je gewoon in de wasmachine wassen. Wtf? Echt? Ja, echt! Maar wel met verstand: gebruik het wolwasprogramma op max 30˚, en gebruik een wolwasmiddel (dat laat het natuurlijke olieachtige lanolinelaagje – dat merino zo soepel houdt – intact. Centrifugeren op max 600 toeren in een zo leeg mogelijke trommel, om teveel wrijving te vermijden. That’s all folks. Of nee, nog 1 ding: niet op een hanger maar liggend laten drogen als je niet van flapperende lege bh-cups op je schouders houdt. En dan nu de klapper: Merino gedijt – dankzij de antibacteriële en vuilafstotende eigenschappen - ook prima zonder wasbeurt. Een nachtje uithangen in de vochtige buitenlucht lost de meeste geurproblemen op. Zelfs als je in je merinotrui knoflookgamba’s hebt gebakken kun je daarna gewoon in de tram stappen zonder dat iedereen voor je opstaat en nonchalant wegslentert. Wat op zichzelf dan misschien weer een nadeel is. Anyway, je snapt ‘m.

 

OVER MERINO – DAMN HOT & SUPER COOL

Merino houdt je koel in de zomer en warm in de winter. Huh? Kan dat? Nou en of! Als je weet dat merinoschapen het beste gedijen in de bergen, waar de temperatuurverschillen enorm uiteenlopen, dan kan het niet anders dan dat onze geniale Moeder Natuur daar haar magische trukendoos voor heeft laten ronken. De merinohaar is dan wel ultra-dun en licht, maar ook gekroesd. Veel haren op een kluitje bij elkaar – in de vacht van het schaap of in jouw favoriete kledingstuk – zorgt voor veel loze tussenruimte, wat een isolerende werking heeft. Het houdt koelte vast in de zomer, en warmte in de winter. De vochtregulerende eigenschappen zorgen er voor dat eventuele transpiratie snel en geurloos wordt afgevoerd. Dus ook in de zomermaanden kun je voor een fraai merino item kiezen, zelfs als de zomer dat jaar onverhoopt alleen in het derde weekend van Juni valt.

 

OVER MERINO – WAAR EEN PIL IS…

Merino kan pillen en pluizen, daar zijn we eerlijk over – maar het pilt wel stukken minder dan andere wolsoorten. Waarom? Dat hebben we alweer te danken aan die extra fijne haar/vezel, die er ook voor zorgt dat merino zachter, sterker en veerkrachtiger is dan de meeste wolsoorten. En verschijnen er pluisjes en pillen op je favoriete merino item, dan is dat snel en eenvoudig op te lossen. Waar een pil is, is een weg, en die weg heet de pluizentondeuze. Of voor dappere dodo’s met een vaste hand: een wegwerpscheermesje en een leesbril  :-)

 

OVER MERINO – BIOBAKKELIJEN

Wist je dat merino bio-afbreekbaar is? Nee? Je voelt ‘m al aankomen: merino is bio-afbreekbaar. En wel voor 100%. In een wereld waarin plasticsoep vaker op het menu staat dan kippensoep is dat een enorme pro. Dus is je favoriete merino item ongeneeslijk overleden – puur hypothetisch gesproken, want we snappen niet hoe je dat voor elkaar zou kunnen krijgen – dan kun je het met een schoon geweten begraven: het is met een maand of 6 geheel door de aarde opgenomen. Dust to dust. Geloof je er niks van? Bekijk dit filmpje

 

OVER MERINO – DUUR EN/OF DUURZAAM?

Merino is duur. Maar duur is een rekbaar begrip. Als je weet waarom er aan merino een hoger prijskaartje hangt dan aan andere wolsoorten, begrijp je het beter. Lees je even mee? Allereerst groeit merino erg langzaam, en kan er maar 2 x per jaar ‘geoogst’ worden. Terwijl de kosten aan onderdak, zorg en voedsel voor het merinoschaap wel 12 maanden per jaar doorgaan. Ook heeft merino een fijnere structuur dan de meeste wolsoorten – dat is een voordeel want merino is daardoor zachter en kriebelt minder - maarrrr… er zijn per kledingstuk dus ook nog eens meer vezels nodig. Katching $£€. Natuurlijk zijn er goedkopere merino items op de markt, geoogst van merinoschapen die onder slechte omstandigheden gefokt en gehouden worden. Dat is ten eerste natuurlijk ethisch niet ok, maar het heeft ook gevolgen voor de esthetische kwaliteit. De allermooiste merino komt van schapen die vrij en blij in de bergen rondhuppelen, en met liefde en aandacht verzorgd worden. En dat is priceless. Of merino duur is, kun je ook beoordelen aan de hand van de levensduur. Een liefdevol onderhouden kledingstuk van merino gaat jarenlang mee –

gemiddeld 5 x zo lang als kleding gemaakt van andere wolsoorten. Hoe vaker je het draagt, hoe lager de ‘cost per wear’. Dat is geen smoesje om je aankoop te rechtvaardigen, maar onvervalste wiskunde. En: hoe vaker je naar je favoriete merino kledingstuk grijpt, hoe minder je uitgeeft aan het scoren van weer zo’n vluchtig trendartikel. Merino is een investment-piece!

Pst: we kunnen natuurlijk niet in je portemonnee kijken, maar de realiteit leert ons dat een 100% merino item niet bij ieders budget past. Een blend met bijvoorbeeld katoen of viscose ziet er ook heel fraai uit, en biedt eenzelfde gevoel van luxe met een net even iets vriendelijker prijskaartje. Less money to spend? Go for a blêêênd ;-).