WOLWASMIDDELWEETJES

Wolfans, was up? Je weet vast nog wel wat we eerder schreven over het ' niet' wassen van (merino-) wol. Vergeten? Of ben je nieuw hier? Lees dan eerst even dit. Nu even niet, want je bent druk/ongeduldig/lui? We’ve got you covered, de moraal van dit verhaal staat ook prima op zichzelf.

 

ADIEU KNOF

Wol hoef je niet te wassen om het fris te houden. Parbleu??? Ja, je leest het goed. De ‘open’ structuur van de enkele wolvezel en de kroezende textuur van een flinke verzameling wolvezels (wat een gebreid item in essentie eigenlijk is) geven geurtjes en ‘klein’ vuil net zo makkelijk weer af. Uithangen in de buitenlucht – of een nadampende badkamer - is vaak al voldoende. Tabé natte hond. Adieu knof.

 

VET GOED

De zelfreinigende eigenschappen dankt wol aan het laagje vet dat elke vezel omhult. Dat vet remt het opnemende vermogen: vocht en vuil blijven aan de oppervlakte en worden niet in de vezel opgenomen. De eiwitten in het vet breken bovendien bacteriën af zodat geur geneutraliseerd wordt. Die vetlaag heet lanoline, en het maakt wol uniek. Vet goed spul dus.

 

OEPS

Allemaal leuk en aardig, maar soms is een wasbeurt toch echt onvermijdelijk. Vooral als je wollen item licht van kleur is, zoals bijvoorbeeld onze ivoorwitte LA COEUR. Want een klodder pastasaus krijg je niet weg met een uitwaaibeurt, en tegenover een corsage van baby-spuug staan zelfs de meest dappere eiwitten machteloos. Oeps. Wassen dus. Maar wat gebeurt er als je textiel wast? Vuil en vet worden opgelost en weggespoeld. Toppie voor de meeste soorten textiel, een drama voor wol. En niet nodig! Een speciaal wolwasmiddel houdt het laagje lanoline van je wollen item intact. Sterker nog: soms bevat het zelfs lanoline en vult het de beschermende laag daar waar nodig aan. Geniaal!

 

PLEIN PUBLIQUE & EUCALAN

Natúúúúrlijk hebben wij zo’n wonderwolwasmiddel voor je in huis. Hé, je bent wol-expert of je bent het niet. EUCALAN is een wolwasmiddel op basis van lanoline. Je hoeft het niet uit te spoelen: zo profiteert je geliefde wolletje optimaal van de verzorgende behandeling. De ongeparfumeerde versie reinigt perfect en maakt je item en passant ook nog eens minder statisch – de geparfumeerde versie is verrijkt met eucalyptus en lavendel voor een subtiel geuraccent met mottenwerende eigenschappen. Wat mot je, motje ;-).

Je vindt EUCALAN in de shop onder het kopje ‘accessoires & overig’. Daar lees je ook meer over de superpowers van dit musthave wolverzorgingsproduct.

Ps: de normale instructies voor het wassen van wol moet je uiteraard nog steeds opvolgen. Dus lees het waslabel, en kijk alsnog even naar onze eerdere uitgebreide blog van de 10 verboden voordat je je wollen item in de was doet.

En oh ja: we hebben as we speak een doosje mini-samples staan, dus als je mazzel hebt stoppen we er één in je pakketje. Het is geen keiharde belofte, want op = op. Doe er je voordeel mee!

Liefs, Nicole & Ilse