DUURZAAMHEID IS EEN FEIT
We krijgen zo nu en dan vragen over onze merinowol. Waar onze merinowol vandaan komt, of merinowol duurzaam is, of hoe het met het dierenwelzijn zit. We hebben de antwoorden voor jullie op een rijtje gezet, lees je mee?
Donker zand merinowol trui LES SALLES
   

1. Is merinowol een duurzame grondstof?

Ja! Merinowol is 100% biologisch afbreekbaar. Kan probleemloos op de composthoop, al duurt het een klein jaar voordat alles door de bodem is opgenomen. Goed om te weten toch, dat na jouw lifetime de resten van je merinowollen darlings de aardbodem niet verontreinigen? Maar nog beter is het je trui te recyclen...

2. Is merinowol 100% recyclebaar?

Ook ja! Inleveren bij het milieudepot of in de kledingbak naast de Appie: merinowollen kleding die niet (meer) geschikt is om te dragen wordt door recycling hubs aangeboden aan gespecialiseerde bedrijven die alles versnijden en versnipperen zodat er weer garens van gesponnen kunnen worden. Dat heet de fiber to fiber methode.

Wat eens een kledingstuk was wordt zoveel mogelijk terug gerecycled naar dezelfde categorie. Pas als dat om wat voor reden dan ook niet mogelijk is, gaat het naar een lagere categorie. Denk hierbij aan vulling voor matrassen en autostoelen, of vezels voor vloerbedekking. Hoe dan ook: merinowol is circulair.


Merinowol komt van een hernieuwbare bron. Moderne term voor ‘groeit vanzelf weer aan’. Fait accompli. Tot zover de belangrijkste algemene duurzaamheidsaspecten van merinowol. Maar hoe zit het met onze eigen merinowol? We hebben een Q&A voor je voorgekookt, lees vooral verder.


 
Merinotrui LA CLIQUE Camel -Zwart

Merinotrui LA CLIQUE

 
3. Waar komt jullie merinowol vandaan?

Onze merinowol komt uit Australië. Yeah mate, daar grazen de schapen die de wol leveren. Australië is de (merino-) wolschuur van de wereld, daarvandaan wordt de wol over de wereld verspreid voor verdere verwerking. Want schapen fokken kunnen die Aussies als de beste, maar van textiel hebben ze verder geen kaas gegeten. Ieder z’n vak.

  
4. Worden de schapen goed behandeld?

Wij betrekken onze wol van een gerenommeerde wol-leverancier die de Responsible Wool Standard certificering heeft. De Responsible Wool Standard (RWS) vereist dat alle onderdelen in de keten, van wolboeren tot de verkoper in de uiteindelijke business-to-business transactie, gecertificeerd zijn. Boeren en veeboeren van RWS moeten voldoen aan eisen op het gebied van dierenwelzijn, landbeheer en arbeidsomstandigheden.


Met opzet hebben wij een wolleverancier uitgekozen die deze certificering heeft zodat wij ongestoord kunnen doen waar we goed in zijn: je nieuwe lievelingstruien ontwerpen.
 


merino schapen goed behandeld

Last but not least, merinwol is écht duurzaam

Merinowol hoef je namelijk niet* te wassen. Parbleu? Je leest het goed. Merinowol is van nature anti-bacterieel en zelfreinigend. De zelfreinigende eigenschappen zijn te danken aan Lanoline, het laagje vet dat elke wolvezel omhult. Vet goed spul : ) Lanoline zorgt ervoor dat vocht en vuil aan de oppervlakte blijven en niet in de wolvezel worden opgenomen. De anti-bacteriële werking komt door de eiwitten in het vet: die breken de bacteriën af zodat geur geneutraliseerd wordt. Muf geurende merinowol – oftewel meurinowol - knapt er enorm van op als je het een paar uurtjes buiten te luchten hangt. Als geniaal hulpmiddel heeft Moeder Natuur mist bedacht. Perfect getimed in de herfst, als jij de eerste merinowollen lievelingsstukken uit de mottenballen haalt.

Uithangen in de badkamer werkt ook, vooral na een stomend hete douche. Geurtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Adieu natte hond. Bonjour duurzame dame! Je bespaart water, energie en wasmiddel.  


Wolwasmiddel EUCALAN 500ML Jasmine 
Wolwasmiddel EUCALAN 500ML Jasmine

 

*Soms ontkom je niet aan een wasbeurt. Bijvoorbeeld als je geknoeid hebt en je krijgt de vlek er niet met zachte hand en een vochtig doekje uit. Merinowol mag gelukkig wel in de wasmachine, maar zorg er wel voor dat je de wasinstructies goed opvolgt. Hebben we al eens eerder over geschreven, alle ins & outs lees je hier.

 

Merinowollen vestje FRAGANCE Grijs melange

Merinowollen vestje LA FRAGANCE


Merinowol houd je warm

 Huh, wat doet dat nu weer in dit lijstje? Het ging toch over duurzaamheid? Woky woky girlfriend:  warme kleding aan = minder stoken. Beter voor het milieu.  En voor je portemonnee, maar dat ter zijde.

Als ware en waardige afsluiting trakteren we je op een rake quote van Vivienne Westwood. Beter goed gestolen dan slecht verzonnen.
 

 “ Buy less, choose well, make it last ”

 
 xxx Team Plein Publique
 
Psst, nu je hier toch bent : ) > SHOP MERINOWOL