AMBITIEUZE TROELA'S

Amsterdam augustus 2017: Even een kleine flashback. Vorig jaar was ik voor het eerst op de jaarlijkse summit (chic woord voor ‘Top’)  van  THE NEXT WOMEN; een bijeenkomst van & voor vrouwelijke ondernemers en ondernemende vrouwen. Destijds heb ik daar de column ‘Ondernemende Troela’s’ op geïnspireerd - een stuk waar ik veel zulke leuke & toffe reacties op gekregen heb. Van mannen - en da’s altijd welkom - maar toch vooral van vrouwen. En gezien het feit dat de moraal van mijn verhaal - onder andere - was dat vrouwen elkaar hun succes moeten gunnen, durf ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te mogen concluderen dat díe boodschap goed is overgekomen! 

Genoeg reden voor team PLEIN PUBLIQUE om ook de editie van dit jaar weer te bezoeken. Om een beetje te netwerken, aan het ‘ons kent ons’ spelletje mee te doen en lekker bij te beppen (jaja, we blijven vrouwen en dat verloochenen we niet)

Maar het gaat natuurlijk bovenal om de inhoud. En die stond dit jaar in het teken van AMBITIE. Hebben we allemaal. Ik als ondernemer, een ander misschien als fitgirl of actief Instagrammer; grote schaal, kleine schaal, dondert niet. Maar hoe je je ambitie inzet en ombuigt naar succes, dat is nog een hele Kluif. Een Kluif met hoofdletter K, bereid met precisie en bij voorkeur geserveerd met een extra schepje (lees: formaat hooiberg) erbovenop.

Want dat ‘more is more’ in het geval van ambitie de sleutel tot succes is, is een ding dat zeker is. Gastsprekers Chantal Janzen en Eva Jinek vertellen hoe zij – op geheel verschillende wijze - hun ambitie aanpakten..sproeten en boobies geen bezwaar! Hun motiverende verhaal wil ik graag met je delen.  



CHANTAL JANZEN

Chantal  begon haar presentatie met een waagstukje; ze gaf ons een dansles om de sfeer er in te krijgen. ‘Moet je van houden’ is alles wat ik daarover kwijt wil (voor wie mij niet persoonlijk kent; ik dans niet vóór m’n eerste koffie, en áls - dan bij voorkeur niet in massaal groepsverband...) De speech die op de dansles volgde was gelukkig enorm inspirerend.

//
' Ik heb het nog nooit gedaan,
dus ik denk wel dat ik het kan
'
- Pippi Langkous-
//
Chantal vertelde ons het verhaal achter haar carrière en begon bij het moment van haar eerste prille ambitie als jong meisje; dansen bij het klassiek ballet. Het meisje met de sproetjes en het brilletje dat zich de blubber trainde om te kunnen schitteren als mooie zwaan, bleek - naast veel talent – helaas ook te brede heupen te hebben. Balletlerares; bedankt. Maar de drang om te entertainen bleek sterk, en gaandeweg leerde zij haar tegenslagen om te zetten in kansen. Haar motto? 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan'

Dat dit je bekend voorkomt kan kloppen; het is een quote van jeugdheldin Pippi Langkous – zeker niet de minste - wiens zelfvertrouwen en vechtersmentaliteit legendarisch te noemen zijn. Ha! Chantal pakte elke kans – en dat waren er vele – aan en knokte zich een weg naar de top. Een kleine bloemlezing van de hordes die La Janzen op haar weg tegenkwam - en bedwong; 
 
• Auditie voor klassiek ballet; afgewezen wegens in bezit zijn van Kont (wéér die hoofdletter K J)
• Hogeschool voor de Kunsten; zang, dans, musical. You name it – she did it. Met (hoofd-) rollen in legio musicals en films als resultaat.
• College Tour gast, in navolging van oa Madeleine Albright en Neelie Kroes. 100 man die je het hemd van het lijf vragen, en geen bedenktijd. Ga d’r maar eens aan staan…….
• Uitnodiging om Idols 3 te presenteren; zonder ervaring (maar na grondige research) aanvaard. Golf van kritiek. Slikken en doorgaan. Zegevieren in de vorm van de uitnodiging om een show in Duitsland (jawohl, in het duits!) te presenteren.

 

Voor met name die laatste actie heeft ze haar motto omgebogen naar ‘ik heb geen idee of ik het kan, maar ik ga het zeker proberen’. En dat deed ze met succes. Ze heeft keihard gewerkt, haar kansen benut, alles geprobeerd, soms spectaculair gefaald en (gelukkig vaker)  geweldig gepresteerd.

 

//

 

' Don't play a victim, be a Hero' 
Oftewel; zet tegenslagen om in succes -
Hou vol, zet door, en zegevier.

 
- Eva Jinek

 

//

 

Als kers op de taart lanceerde zij onlangs een prachtig multi-media platform; JustC. Dat is het verhaal van Chantal Janzen, die ambitie omzette in een doorslaand succes. En dat ‘meisje met de sproetjes en het brilletje’ kennen we nu als een prachtige zwaan!

 

 



EVA JINEK

Ook Eva kennen we allemaal. Met haar 9+ jaar televisie-ervaring is ze een doorgewinterde media-veteraan. Maar ook zij heeft haar positie niet zonder slag of stoot bereikt. Misschien flauw om aan te halen, maar binnen de context van de summit toch relevant; Eva kwam ooit in het nieuws toen zij op hilarische wijze haar Boobies in de gewenste houding positioneerde alvorens het nieuws te lezen. Bedoeld als geintje onder collega’s, maar onbedoeld en ongewenst helaas helaas live uitgezonden. Shit happens. Maar echt!

 

De daaropvolgende media-hype was ongekend venijnig van toon, en devalueerde haar professionele status in één klap naar die van ‘talking boobs’. ( Vraagje tussendoor. Zou hetzelfde gebeurd zijn met een man die zijn zaakje per ongeluk in beeld rechtlegt? Ik denk van niet. En jij ook niet.)  Maar Eva laat zich niet in een slachtoffer-rol dwingen en volgt haar eigen wijze raad;  ‘Don’t play a victim, be a Hero’. Tegenwoordig heeft zij haar eigen, goedbekeken talkshow en vecht ze op eigen wijze voor de zichtbaarheid van ambitieuze vrouwen in de media.

 

Onlangs sprak Eva haar frustratie uit over het feit dat het zo lastig is vrouwen ‘aan tafel’ te krijgen voor haar talkshow.  “De meeste ideëen en projecten komen van vrouwen, maar het zijn de mannen die ze in de media verkondigen. Terwijl de meeste redactie-teams voor 65% uit vrouwen bestaan, is 75% van de gasten man. En komt er al eens een vrouw aan bod, dan blijft het vaak bij die ene keer.

Waarom? De uitleg van één van mijn gasten was een eye-opener; “Als je wordt uitgenodigd om je expertise te delen, ben je trots en superblij! De uitzending gaat goed, je krijgt ter plekke volop complimenten via Facebook en Whatsapp, en je komt er helemaal blij vandaan. Mission accomplished. En dan kijk je stiekem op Twitter….en is het gedaan met de euforie. ‘Ze ziet er niet uit’. ‘Ze is echt te dik’. ‘Als zij haar bek opendoet…bladiebla’ en ga zo maar door. Dan is er maar één reactie die in je opkomt: Dat. Doe. Ik. Dus. Nooit. Meer.“ Zooo jammer! 

 

//
' An opinion is not an apology”
Je bent uitgenodigd om je mening,
geef die dan ook zonder bescheidenheid.


- Eva Jinek-
//

Waarom doen we onze ‘sisters in crime’ dit toch aan? Wat is er mis met een gezellig potje pleasen en gunnen en vieren dat een ander het goed doet in het leven? Samen staan we sterk, en kunnen we zo veel meer bereiken. Met dit hot issue als thema vond onlangs THE NEXT WOMEN 100 plaats. Een seminar waarbij online magazine The Next Women hun jaarlijkse lijst van 100 vrouwelijke top-ondernemers presenteert, en waar een inspirerend programma van vrouwelijke sprekers aan gekoppeld was. Inspiratie, innovatie, participatie – hell, een tractatie! (Dat rijmt :-)) 

Het is een primaire reactie van vrouwen op valse kritiek; ze schieten in de ‘fight or flight’ modus. De ‘fight’ modus uit zich in boosheid, waarmee je je afschermt en afsluit en stopt met communiceren. Dodelijk voor je carriere. De ‘flight’ modus levert een reactie zoals hierboven omschreven op, en resulteert in de afwezigheid van deskundige vrouwen in de media. Eva roept dan ook op om deze negatieve spiraal te doorbreken. “Als je uitgenodigd wordt; vooral accepteren. Wees actief aanwezig, verontschuldig je niet voor je mening, blijf trouw aan je professionele stem, maar sta ook open voor de mening van anderen."

 

Ooit houden ze op met praten over je uiterlijk/je stem/je kleding/ je haar en alles wat te maken heeft met je vrouw-zijn, en zullen ze alleen nog maar spreken over je expertise en wat je te zeggen hebt. Maar daarvoor moet je dus wel aan tafel komen - en blíjven komen!  "Say yes en show up!”. Wijze woorden van een succesvolle vrouw. En een waardig slot van een inspirerende dag. 

 

Het duurde even ( maandje of twee ahum) voordat ik alle opgedane inspiratie en informatie had laten bezinken, maar toen was ik ook vervuld van een tevreden en voldaan gevoel. Ambitie is een mooi gegeven, en – mits vergezeld van durf en realiteitszin – iets wat de ‘zin van het leven’ beslist verrijkt. Hoe ik mijn persoonlijke en professionele ambitie om ga zetten in (meer) succes, is een vraag waar ik me de komende tijd eens even flink in ga verdiepen...

Yours Troelie, Nicole

 

PS:  Mochten de Boobies zich - in het geval van dreigende talkshow exposure -  schuw en verlegen voelen, dat is nog geen reden om ze op het nachtkastje te laten liggen. Het gaat om je mening en expertise, als die in tiptop conditie zijn, zitten die twee gezusters heus niet in de weg. hahaha

 

*Als je de column van ' Ondernemende troela's' nog niet hebt gelezen, klik dan hier! Echt hilarisch!

**Meer lezen? Schrijf je in bij de nieuwsbrief en je hoort veel meer leuks van ons.