Amsterdam Juni 2016 : Blood, sweat and NO tears! Deze welluidende en ass-kickende slogan heb ik persoonlijk opgetekend uit de mond van niemand minder dan Neelie Kroes. Neelie kreeg de zaal plat met deze uitspraak. Waar? Dat zal ik je vertellen.

Je weet misschien al dat ik met mijn bedrijf PLEIN PUBLIQUE met 2 benen in het zelfstandig ondernemerschap sta. Met hart, ziel en zaligheid werk ik aan de opbouw en opbloei van mijn eigen mooie merk. Daarnaast ben ik natuurlijk ook gewoon mens, moeder en – niet geheel onbelangrijk in deze context – vrouw. En dan val je tegenwoordig ineens in een reuze hippe subcultuur; die van de Vrouwelijke Ondernemer slash Zakenvrouw. En worden er op regelmatige basis allerhande netwerk-events georganiseerd voor deze ondernemende Troela’s. (vergeef me deze hokjesgeest, maar wat ik zeg dat ben ik zelluf) Nu lijkt het alsof ik er maar een lolletje van maak, maar helaas helaas zijn die events bittere noodzaak. Want je kent het populaire media-cliché dat ‘glazen plafond’ heet? Dat. Bestaat. Nog. Steeds.

 

' Het glazen plafond is niets anders dan een thick layer of men' 

- Annemarie Jorritsma

 

We weten allemaal dat vrouwen nog steeds in mindere mate dan mannen topposities in het bedrijfsleven innemen. En als ze al zo’n felbegeerde topjob hebben, dat de beloning aanzienlijk lager ligt dan van een man in dezelfde positie. Maar als ze dan ook nog het lef heeft met haar zelfverdiende status naar buiten te treden, ze zich kan laven aan een smalende en misprijzende publieke opinie.

Ja, zo was het ‘in den beginne’ , hoor ik je denken, , maar nu toch al lang niet meer? Wel dus. Tuurlijk, uitzonderingen daargelaten, maar vaker wel dan niet wordt zelf verdiend succes menig vrouw misgund. Of - erger nog - gehonoreerd als zijnde verdiend dankzij hulp van derden. Als een man succes behaalt in zijn carrière met gebruik van zijn connecties, dan worden dat zakenrelaties genoemd. In het geval van een vrouw valt al snel het woord ‘kruiwagen’. Subtiel verschilletje, maar wel een die precies aangeeft waar de schoen wringt.

 

‘Als de kenniseconomie een auto was, zat de vrouw achter het stuur’.

- HKH Maxima

 

En weet je wat nou echt zo zuur is? Vrouwen zijn hierin vaak nog het ergst. Jaha ladies, we zijn zeker niet allemaal bff’s als het op onderlinge waardering aankomt. Weleens gehoord van penisnijd? Meet venusnijd. Jullie kunnen je vast nog het boek ‘Een webshop is geen carriere’ herinneren. Misplaatst grappig bedoeld en een ware hit destijds. Geschreven door een vrouw. I rest my case.

Zo kreeg ik laatst hoogstpersoonlijk een nogal misprijzende reactie op mijn eigen ondernemerschap. Ook van een vrouw. Ik was namelijk op een feestje waar in gesprek kwam met een koppel die allebei een hoge functie in het bankwezen bekleden. Na wat gechitchat vroeg de vrouw hoe ik de gastheer van het feestje ken. Ik zei dus ‘Dat is een zakenrelatie’. De vrouw reageerde zo verbaasd dat haar partner zelfs zei dat ze wel wat minder denigrerend mag reageren over haar eigen geslacht. Het werd weliswaar daarna wat gesust, maar het kwaad was toch geschied.

 

Waarom doen we onze ‘sisters in crime’ dit toch aan? Wat is er mis met een gezellig potje pleasen en gunnen en vieren dat een ander het goed doet in het leven? Samen staan we sterk, en kunnen we zo veel meer bereiken. Met dit hot issue als thema vond onlangs THE NEXT WOMEN 100 plaats. Een seminar waarbij online magazine The Next Women hun jaarlijkse lijst van 100 vrouwelijke top-ondernemers presenteert, en waar een inspirerend programma van vrouwelijke sprekers aan gekoppeld was. Inspiratie, innovatie, participatie – hell, een tractatie! (Dat rijmt )

  

'Vrouwen die elkaar niet helpen verdienen een plekje in de hel’

- Neelie Kroes

 

Alle gekheid op een stokje; het rijmde in ieder geval voldoende met mijn visie en interesse om geprikkeld te raken, dus hup met de geit – op naar Amsterdam. En tjongejonge wat was het een mooie dag. Sprekers om u tegen te zeggen, die stuk voor stuk het achterste van hun tong lieten zien. De volledige lijst kun je checken op de site van The Next Women, maar ik noem er een paar; Gillian Tans/Booking.com, Tina Welss/Buzz Marketing Group, Ida Tin/Clue. En Annemarie Jorritsma/Topvrouwen.nl die ook zo'n mooie uitspraak deed. 'Het glazen plafond is niets anders dan een thick layer of men'  

 

En uit eerder genoemde Neelie Kroes kwamen een paar pittige pareltjes; ‘Vrouwen die elkaar niet helpen verdienen een plekje in de hel’ en ‘Blood, sweat and NO tears’. Ware woorden. Wat een vrouw. Rolmodel, self-made business woman en inspirator van de bovenste plank. En dan vergeet ik nog bijna het klapstuk van de dag; de spreekbeurt van onze bloedeigen Queen Maxima. Stralend middelpunt van de aandacht, en reuze verdiend met haar geheel eigen kijk op vrouwelijk ondernemerschap; ‘Als de kenniseconomie een auto was, zat de vrouw achter het stuur’.

  

' Blood, sweat and NO tears!' 

- Neelie Kroes

 

Grappig als je bedenkt dat ze zelf het een en ander weet van koetsen én een man heeft die naar eigen zeggen soms ‘een beetje dom’ is. Ik denk dat ze die avond wel wat goed te maken had. Het was een motiverende, inspirerende en enerverende dag, met gepassioneerde en bevlogen sprekers. Zoveel saamhorigheid, zowel naastenliefde, zoveel powervrouwen – mijn geloof in een eerlijke benadering van de vrouw als ondernemer is enorm versterkt. Meiden. Troela’s. Kom op. We kunnen het. We verdienen het. We zijn het waard. Aan het eind van de dag werden nog de TNW100 van 2016 bekend gemaakt; de hot 100 van vrouwen die het meest omzetten met een eigen bedrijf……en nee, daar sta ik nog niet tussen. Maar hoop doet leven.

En al gaat het me nu nog het meeste om voldoening, volharding, volgroeiing en volwaardigheid – een volle portemonnaie is uiteindelijk ook best lekker. Valse bescheidenheid? Ammehoela. Hoera voor de Ondernemende Troela!

  

Meer lezen? Schrijf je in bij de nieuwsbrief en je hoort veel meer van me.

 

Yours troelie,
Nicole

 

*Update: Een jaar verder en we zijn weer naar de summit geweest. Daar hebben we een nieuwe column over geschreven. 'Ambitieuze troela's'

Klik hier om verder te lezen. Enjoy!