HAARLEM, augustus 2017

"Ze gaat het helemaal maken met haar luxe streepjestruien, sjaals, en wellicht ook nog tassen en paraplu’s als modemerk Breizh World. Althans, dat is de overtuiging van de Haarlemse modeondernemer Nicole Hoefsmit."

Hoefsmit is een open, vrolijke verschijning die gezellig honderduit praat. Dat is niet altijd zo geweest maar zo is ze geworden na haar scheiding. Ze woonde in Bloemendaal en werkte met haar man aan zijn modewerk Anna Scott dat nu in andere handen is overgegaan. Hoefsmit maakte vier maal per jaar een nieuwe collectie voor Nederland en tien andere landen maar zag het misgaan toen de crisis begon. Uiteindelijk ging het niet goed met het merk en lag een faillissement op de loer. Het huwelijk liep ook op de klippen hoewel ze wel haar best deed om de boel te redden.

Na het faillissement stond ze met haar rug tegen de muur en besloot ze na lang wikken en weken een eigen kledingmerk te beginnen, hoewel ze niet zo modebewust is en eigenlijk een kunstopleiding heeft gedaan. ,,Ik zocht een paar jaar geleden op internet naar een mooie trui met Bretonse streep maar kon niets moois vinden. Toen was de Bretonse streep nog niet zo in de mode als nu. Daarop bedacht ik dat ik zelf iets kon gaan doen. Zo’n streep is ook goed, want dat beperkt je heel erg in je creativiteit.”

//
' Maar dat kun je leren
en leren is leuk!' 
//

Ze moest alles zelf opzetten, een website maken en stoffen bestellen en inkopen. Maar dat kon ze al omdat ze dat bij het vorige modemerk had geleerd. Van financiën had ze geen verstand omdat haar man dat altijd deed. ,,Maar dat kun je leren en leren is leuk.” Ze leende geld van haar familie. Met een eigen crowdfundingcampagne haalde ze nog eens tienduizenden euro’s op en zo kon ze ruim een jaar geleden haar merk beginnen. Ze werkt grotendeels vanuit huis en heeft inmiddels al drie collecties gemaakt, twee voor de winter een één voor de zomer. Ervan leven kan ze nog niet maar dat komt wel over een jaar of drie. Het belangrijkste is dat ze eigen ondernemer is en iets doet wat ze leuk vindt. Ze is ’helemaal online’ gegaan, een winkel heeft ze niet, zelfs geen atelier. Haar kleding wordt gemaakt in China, Portugal en Turkije.

Coco Chanel

De Bretonse streep, zegt Hoefsmit, bestaat uit 21 strepen. De streep komt uit Bretagne waar de plaatselijke bevolking garen spon en shirts maakte voor de Franse marine. ,,De 21 strepen zijn een ode aan Napoleon en zijn 21 glorieuze overwiningen. Dat daarna de internationale jetset, van Coco Chanel tot Kurt Cobain, met de streep aan de haal ging, maakt dat de streep zijn huidige iconische status behaalde.” Breizh staat voor Bretagne. Zelf draagt Hoefsmit een groene streeptrui van katoen op een mooie zwarte broek. ,,Het staat fris en verveelt nooit.”. Haar truien variëren van één streep tot 21 strepen en zijn gemaakt van biokatoen en wol gecombineerd met zijde. Ze kosten tussen de 69 en139 euro en zijn bedoeld voor het hogere segment zoals dat heet in de modekringen.

//
' Kleding wordt steeds duurzamer
maar dat duurt nog wel even.
//

Aanvankelijk wilde Hoefsmit haar kleding leveren aan winkels. Maar toen ze haar businessplan naar een bank stuurde, werd haar gezegd dat dat ouderwets is. Met de ’fastfashion’ is ze klaar. ,,Dan maak je vier collecties per jaar die na twee maanden moeten zijn verkocht, anders belanden ze in de uitverkoop. Ik geloof daar steeds minder in en consumenten denk ik ook. Kleding wordt steeds duurzamer maar dat duurt nog wel even.” Ze sluit niet uit dat ze ook nog wel eens een winkel opent zodat je kunt zien wat je koopt.

Bestellen via internet is niet zo duurzaam, geeft ze toe. Maar ze geeft wel een euro korting op bestelling als de kleding bij een Post.nl punt wordt bezorgdin plaats van aan huis. Het leukste vindt ze het contact met de klanten en de nieuwe mensen die ze leert kennen.

La Trut

Zo heeft ze met twee Rotterdamse mannen een trui ontworpen met daarop de tekst ’la trut’. ,,Zij maken trut-truien tegen de vertrutting en wilden iets doen met een Bretonse streep.”

Hoefsmit krijgt vaak mails van klanten. Een vrouw die een witte trui met Bretonse streep had gekocht stuurde haar een mail dat er koffie over de trui was gemorst. Ze wilde er nog één maar er was alleen een blauwe variant. ,,Die heb ik haar geschonken. Dat is marketing want zij is zo blij dat ze dat aan iedereen vertelt.” Inmiddels is Hoefsmit bezig met een paraplu. Op pinterest kwam ze een zwarte paraplu tegen waarop ’merde il pleut’ (verdomme, het regent) staat. ,,Die ga ik maken en daarna ga ik verder met kinderlaarsjes. Ik wil een lifestylemerk worden.”

 

Tekst: Annalaura Molducci

Bron: Haarlems dagblad