Na tegenslag de schouders eronder zetten en weer doorgaan, jezelf opnieuw uitvinden. Daar weet ondernemer Nicole Hoefsmit alles van. Dertien jaar lang runde ze modelabel Anna Scott. Het merk was succesvol, werd verkocht bij 1500 winkels in meer dan vijftien landen, maar ging toch over de kop in 2014. Nicole besloot opnieuw te beginnen en richtte een half jaar later PLEIN PUBLIQUE op. Het merk dat vooral bekend staat om de tijdloze klassiekers, zoals items van merinowol en met Bretonse strepen, is alleen online te koop.

 

“Ik heb geleerd dat niet alles perfect hoeft."

 

Qey: Waarom koos je in het begin voor Bretonse strepen?

“Ik wilde een merk oprichten dat ik rechtstreeks aan consumenten zou verkopen, niet meer met alleen winkeliers en agenten. Daarom koos ik voor online. En als je online begint, dan is het heel belangrijk om een niche te kiezen. Je moet gewoon heel duidelijk zijn in wat je doet, anders vindt niemand je online. Voor je vindbaarheid in Google is dat heel belangrijk. Doordat ik koos voor alleen Bretonse strepen, werd het merk meteen door de pers opgepikt. Dat was een mooie start.”

Qey: Inmiddels verkoop je met PLEIN PUBLIQUE ook andere kledingstukken. Waarom koos je er toch voor om de collectie uit te breiden?

“Mensen dragen natuurlijk niet alleen maar streepjes. Op een gegeven moment hadden we een donkerblauwe trui met één witte streep aan de onderkant toegevoegd aan de collectie. Die verkocht zo goed, dat ik langzamerhand ook andere artikelen ben gaan maken, vooral met merinowol. We doen nu vooral de klassiekers, maar dan in een nieuw jasje. Een mooie witte blouse, een goed T-shirt, dat soort items. En de streepjes shirts verkopen nog steeds erg goed. Sommige artikelen zitten al vier jaar in de collectie. Als het goed is, is het goed. Om die redenen doen we ook bijna niet aan uitverkoop. ”

Qey: Na Anna Scott ben je in de mode gebleven. Dezelfde sector, maar je runt nu toch een totaal ander soort bedrijf. Bij Anna Scott werkte je vooral met winkeliers, nu verkoop je online en rechtstreeks aan consumenten. Hoe heb je jezelf wegwijs gemaakt in de online wereld?

“Ik had nul verstand van online! Ja, hoe heb ik dat aangepakt? Gewoon doen. Ik heb mensen gemaild en gebeld – andere ondernemers, die ik niet per se kende – en gevraagd of we eens konden praten. Ik vond dat best spannend om te doen, maar ik besloot het niet groter te maken in mijn hoofd dan dat het was. Sommigen reageren niet en anderen zijn ontzettend aardig en vertellen je alles.”

Qey: Wat is de belangrijkste carrière les die je in al je werkjaren hebt geleerd?

“Ik dacht vroeger dat ik geen ondernemer was. Ik keek altijd naar anderen, hoe zij het aanpakten. Ik kon heel erg opkijken naar mensen van ‘oh, die doet het goed en die doen het fantastisch’. Daar werd ik wel eens onzeker van, omdat ik dat nooit op die manier zou kunnen. Maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, en er zijn meerdere soorten ondernemers. Uiteindelijk is ondernemen ‘het gewoon doen’. En iedereen doet het op zijn of haar eigen manier. Natuurlijk heb ik ook fouten gemaakt, maar het is me wel gelukt.

Een andere les is dat het allemaal niet perfect hoeft. Een heleboel vrouwen denken – en dat is echt een vrouwending – dat we het allemaal perfect moeten doen. Maar het hoeft niet perfect. Mannen zijn veel meer van ‘we gaan en we zien wel’. En vrouwen willen eerst dat alles klopt. Het logo, de website, de kledingstukken, de knopen, alles, alles moet kloppen. En uiteindelijk, gaandeweg, merk je dat het allemaal niet zo hoeft te kloppen.

Toen ik begon met het merk heette het Breizh. Heel lang over nagedacht en website laten bouwen. Het moest allemaal perfect. Uiteindelijk gelanceerd. Het ging ontzettend goed, maar ik heb na 1,5 jaar de naam veranderd omdat de naam niet bleef ‘hangen’. Terwijl ik in het begin echt zo heilig overtuigd was van die naam. En zo zie je, je kunt alles nog zo goed overdenken, maar je mag en kan ook gaandeweg dingen veranderen.”

Qey: Hoe ga je nu te werk bij PLEIN PUBLIQUE?

“We zijn met z’n zessen, dat zijn allemaal freelancers die ik inhuur. Ik geloof echt in de kracht van het inhuren van freelancers. Bovendien is het met freelancers makkelijk om hybride te werken. We zitten weinig met elkaar op kantoor. Toen ik 5,5 jaar geleden het bedrijfsplan schreef, heb ik daarin al vastgelegd dat ik overal en altijd wil kunnen werken. Ik merk wel dat ik ’s ochtends heel productief ben en openstaande taken afwerk. En dan ’s middags andere dingen doe. Maar ik werk ook zo vaak ’s avonds en in het weekend. Ik vind het ook leuk, dus het is niet zo dat het een moetje is. Ik merk dat het team dit ook een fijne manier van werken vindt. De jongere generatie moet er niet aan denken om altijd maar op kantoor te zitten.”

Qey: Wat zijn je ambities?

“Met PLEIN PUBLIQUE willen we nog verder groeien, eerst in Nederland en België en daarna in Duitsland. Ik vind het vooral mooi om te zien hoe blij consumenten zijn met de kleding en de service.”

 

Dit originele interview staat op be-qey.com.

PLEIN PUBLIQUE