JE EIGEN CAPSULE WARDROBE SAMENSTELLEN DOE JE ZO 

Ken je dat? Van die modewoorden die je ineens overal tegenkomt. Woorden die vroeger een doe-maar-gewoon-dan-doe-je-gek-genoeg naam hadden, maar ineens onder invloed van mode en trends een nieuwe lading en daarom ook maar meteen een nieuwe hippe naam kregen. Zo werden gympies ineens Sneakers. Luieren werd Loungen. Unisex werd Gender fluid. En een bak op kleur gesorteerde rauwkost werd een Poké bowl. Kan het gekker? Even voor de goede orde: wij doen er ook met veel plezier mee, want wat is er nu leuker dan het alledaagse interessant maken door er een flitsende naam aan te hangen? 

 

DE CAPSULE WARDROBE:
FASHION’S OWN POKÉ BOWL

Door naar ons onderwerp van vandaag: een compact plukje kleren waarmee je handig verschillende soorten outfits (pakjes!) kunt samenstellen. Eenmaal andermaal: de capsule-collectie.  (Voor vrinden gewoon ‘capsule’)

Een capsule is in de kern niets meer of minder dan een selectie op kleur en smaak gesorteerde stukken die goed bij elkaar passen en elkaar aanvullen. Stiekem dus toch een beetje een Poké bowl.

Over de ins & outs van het samenstellen van je capsule wardrobe vertellen we je zometeen, maar niet voordat we je eerst even over de oorsprong en geschiedenis hebben bijgepraat (dat kunnen we, zoals je weet, echt niet laten)


DE CREDITS GAAN NAAR…


De term an sich viel als eerste in de Amerikaanse media in de jaren 40. En ja, die Amerikaanse vlag dekt nog steeds de lading van vandaag de dag: een compacte selectie tijdloze kledingstukken die op veel verschillende manieren met en door elkaar gedragen kunnen worden. 

In de 70s ging de Britse Susie Faux met het concept aan de haal, ze implementeerde het in haar eigen boutiques en breidde haar mode-imperium zelfs uit met een consultancy service voor concurrerende modemerken en -ketens. 

Amerika zou Amerika niet zijn als ze niet uiteindelijk toch aan het langste eind trekken: in 1985 pakte ontwerper Donna Karan de claim to fame keihard terug met haar ‘7 easy pieces collection’. Deze revolutionaire capsule werd gelanceerd door 8 modellen, gekleed in simpele zwarte bodysuits en zwarte panty’s. Door steeds één of meer van de andere stukken uit de collectie toe te voegen, demonstreerden ze de veelzijdigheid van de compacte collectie. Het ontketende een revolutie, en DK werd het boegbeeld van alle werkende vrouwen.

Capsule wardrobe ontstaan

80s flashback: de modellen van Donna Karan’s  ‘7 easy pieces collection’

Daarna werd het even stil rondom de capsule wardrobe, want we werden met z’n allen fast forward de consumptiemaatschappij in getrokken waarin snel wisselende collecties en fast fashion de norm bepaalden. We weten allemaal waar dat toe geleid heeft, maar gelukkig is het tij langzaam maar zeker aan het keren. Velen van ons modelmeisjes nemen – beter laat dan nooit – hun verantwoordelijkheid en kiezen voor minder milieubelastende slow fashion.

De eerste non-modeprofessional die ons de voordelen van slow fashion deed inzien was Caroline Rector. In een opkomend social media-klimaat startte deze fashion lover uit Texas in 2014 haar website Uncover, met als doel haar eigen shop-obsessie in te dammen en haar spreekwoordelijke reis naar een kleinere, overzichtelijke en perfect functionerende capsule-collectie te delen. 

Hoe zij het destijds aanpakte was nog niet bepaald wereldschokkend: ze ging uit van een collectie van 37 (!) items. Hoezo capsule? Zeg maar gerust dikke pil. Maar goed, het begin was er, en ze bouwde een flinke aanhang op. Tot op de dag vandaag inspireert Uncover fans van compacte, veelzijdige capsule-collecties. 

 

Capsule wardrobe samenstellen

 

Nieuwsgierig naar Caroline Rector’s allereerste blog over haar plan van aanpak? De basisprincipes kloppen, nog steeds en vormen een prima uitgangspunt voor een goed functionerende capsule. Je leest het hier.

 

Nieuwsgierig naar de manier waarop wij van Plein Publique het samenstellen van een capsule wardrobe aanpakken? Lees dan vooral verder!

 

DE CAPSULE WARDROBE SAMENSTELLEN - WAAROM, EN WAAROM NU

Fast fashion heeft zijn langste tijd gehad. Ieder weldenkend mens heeft nu zo langzamerhand wel door dat dat eigenlijk niet meer kan. En eigenlijk ook nooit gekund heeft. Snelle handel die zo goedkoop mogelijk gemaakt en zo snel mogelijk verkocht moet worden om plaats te maken voor de volgende lichting snelle handel: dat laat zijn sporen na op ons leefmilieu. Grondstoffen worden zo snel mogelijk uit de grond gejast met gebruikmaking van giftige bestrijdingsmiddelen, weerloze schapen worden respectloos als wolfabrieken behandeld, kwetsbare mensen worden uitgebuit als goedkope arbeidskrachten. Het inverven van de nieuwste kleuren en het chemische proces voor de nieuwste wassingen drukt een inktzwart stempel op het milieu. Algemeen bekend, toch? Gelukkig zijn er inmiddels veel grondstoffen en productiemethoden die minder impact op het milieu hebben.

Keerzijde van de medaille: het prijsniveau van duurzamer geproduceerde kleding ligt een stuk hoger. Logisch gevolg: je schaft er minder van aan en wil er ook een stuk langer mee doen. De oplossing: kledingstukken met een langere gebruiksduur die kwalitatief hoogwaardig, tijdloos en veelzijdig zijn. Slow fashion dus. En dat, lieve lezertjes, is de basis elke capsule-collectie. 

Hè hè, nou nou, poe poe, we zijn er. De capsule. Wij van Plein Publique zijn dan wel experts op het gebied van slow fashion (bescheidenheid siert de mens ;) maar we gaan je niet voorkauwen hoe jouw capsule er uit moet zien. Wel geven we je tips hoe je een capsule wardrobe samenstelt die voor jou werkt. Deal? Lees hieronder ons eigen stappenplan.

 

JE EIGEN CAPSULE WARDROBE SAMENSTELLEN 

 

1.BLIJF TROUW AAN JE EIGEN STIJL

Het is een fabeltje dat je capsule uit door professionals bepaalde items moet bestaan. Jij hebt een eigen smaak en stijl, en als je niet van donkerblauwe coltruitjes houdt of niet dood gevonden wil worden in een kokerrok, dan komen die er ook niet in. Blijf dicht bij je eigen smaak, kies wat bij je figuur past en waar je je goed in voelt.

 

2. BEPERK JE KLEURENPALET

En dan bedoelen we echt niet alleen maar zwart, wit en navy! Mag wel, moet niet. Natureltinten zijn even veelzijdig en tijdloos, evenals bijvoorbeeld rood: ook ‘echte’ kleuren (bedoeld als tegenovergestelde van de non-kleuren zwart, wit en grijs) kun je als jouw signature kleuren adopteren. Het gaat meer om het principe van consequent zijn in de basis, dan om het beperken van kleur.

 

Capsule wardrobe voorbeeld

 

3. KIES VOOR KWALITEIT

Het idee voor het samenstellen van je capsule wardrobe is dat je een basis hebt waar je altijd op terug kunt vallen. Die basis is er niet mee geholpen als ‘ie uit elkaar valt. Zo simpel is het. Natuurlijk hebben wolsoorten zoals merinowol en alpaca een lange levensduur – mits je ze goed verzorgt – maar ook de manier waarop je kledingstuk gemaakt is telt mee. Te dunne, slordig gesponnen wol gaat eerder pillen. Gestikte naden tornen sneller dan fully fashioned verwerkte naden. Toegevoegde stretch in het breisel zorgt voor een beter vormbehoud. Ook T-shirts en tops zijn er in veel verschillende kwaliteitsniveaus. Zwaardere jersey gaat meestal langer mee, maar ook dunnere jersey van sterke garens kan lang meegaan. Dit is iets waarin we je slecht kunnen adviseren, het is een kwestie van uitproberen waarbij een hogere prijs* vaak toch ook een indicatie voor de kwaliteit is.

*Twijfel je of iets waar je je oog op hebt laten vallen niet veel te duur is voor jouw bescheiden persoontje? Dan verwijzen we je vriendelijk doch beslist even terug naar onze eerdere blog over CPW (Cost Per Wear). Dewiewatwaargaatheteigenlijkover? Niet miepen, gewoon even braaf teruglezen.

 

4. LAAT DE SEIZOENEN LOS

Huh? Ja, echt. De truc van het goed samenstellen van een capsule wardrobe is multifunctionaliteit. Denk liever in laagjes. Met een wollen vest kun je je dunne blouse winterproof maken. Met een opgerolde zoom kun je jeans met zomerslippertjes dragen. Even iets ontkrachten: het is niet zo dat je capsule het enige is wat er in je kast mag hangen. Je ontkomt er niet aan de basis te tweaken en te finetunen met seizoensgebonden items, dus voel je daar niet schuldig over.

 

5. PRINTS EN DESSINS ZIJN NIET VERBODEN

Oké, de trendprint van nu is niet de trendprint van morgen dus strengheid is geboden. Denk bijvoorbeeld eens aan items met polka dots of strepen: dat zijn tijdloze stukken. Net zoals een Bretonse streeptrui. Of een jurk met animalprint zoals La Flora – de perfecte mix tussen trend en traditie. Zorg wel dat er niet te veel kleuren in je print verwerkt zijn, én dat minstens 1 kleur in de print overeenkomt met je uni pieces, want anders maak je het jezelf onnodig moeilijk met combineren. 

 

6. DENK IN GELEGENHEDEN

Heel belangrijk om bij stil te staan bij het samenstellen van je capsule wardrobe: wat is jouw top 3 van draagmomenten? Wedden dat dat werk, tijd voor jezelf en tijd voor sociale gelegenheden is? Maar je hoeft met je capsule heus niet elke bruiloft, rave of begrafenis te coveren. Er zijn nu eenmaal momenten die om een speciaal voor dat doel aangeschafte outfit vragen, en die momenten hoeven geen kostbare ruimte in je capsule op te vreten. Natuurlijk kun je met een chique top onder je office blazer naar de ibiza-wedding van je nichtje, maar die praktische inslag past niet bij de magie van het moment. Leg je erbij neer, scoor die verre van tijdloze killer dress en geniet ervan. 

 

7. KIES JE KEY CAPSULE PIECES

We nemen per productcategorie even kort met je door waar je op moet letten bij het samenstellen van je capsule wardrobe. 

Broeken

Het is uiteraard afhankelijk van je smaak, maar zorg in ieder geval voor variatie in silhouet. Met een smalle broek, een broek met rechte pijpen, een losvallende comfortabele broek en een nette taps toelopende pantalon - met of zonder persvouw - kom je al een heel eind.  De nette broek kun je oprollen voor een casual look, de skinny kan van stretchdenim zijn of een gecoate legging, de losvallende broek mag ook een variant zijn waarin je ook lui op de bank kunt hangen.

Rokken

Ook hier geldt: varieer met silhouetten. Een strakke kokerrok is allang niet meer alleen voor kantoor bedoeld, en mag dus bijvoorbeeld ook gerust van leer zijn. Een geplisseerde midi-rok style je net zo makkelijk stoer als trendy tuttig, en een maxi-rok met print staat combineer je verrassend urban met een hagelwitte overhemdblouse. Helemaal geen fan van rokken? Gewoon links laten liggen. Het is geen must.

Blouses

Eerdergenoemde overhemdblouse – helderwit zoals onze La Savanne of met een neutraal streepje - is niet voor niets een klassieker: je draagt ‘m formeel met een nette broek en blazer, maar geeft er ook andere outfits een frisse twist mee. Kies ook nog een getailleerde (stretch-)blouse en een oversized exemplaar voor de broodnodige variatie. Daarnaast heb je nog een vrouwelijk niemendalletje nodig van semi-transparante stof, en een extra lange blouse die je ook als mini- of strandjurk kunt dragen.  

Tops & Tees

De usual suspects met ronde hals, V-hals, lange en/of korte mouwen liggen voor de hand. Daarnaast is een spaghettitopje of twee altijd handig (Bonjour La Loulou), net zoals een coltruitje. Die laatste draag je in de winter gewoon ook onder je dunne jurk! Maak een slimme mix van lichte en donkere kleuren zodat je voor elke outfit een optie voorhanden hebt. Of kies voor een streepje, sla je twee kleurvliegen in 1 klap. Streepjes… welk merk maakt daar ook alweer haar handelsmerk van? Het ligt op het puntje van onze tong.

Kies je jersey van biologische katoen, modal, eco-viscose of cupro dan ben je dubbel lief voor de planeet.

 

Capsule wardrobe samenstellen voorbeeld

 

Truien & vesten

We noemden eerder de vervagende grenzen tussen de seizoenen. Wist je dat merinowol niet alleen geschikt is voor de koudere maanden? De isolerende eigenschappen houden je ook koel in de zomer, mits je niet voor een te chunky breisel kiest. Er zijn ook dunner gebreide truien en vesten van bijvoorbeeld 14 gauge – dat is net zoiets als denier voor panty’s, maar dan andersom: hoe hoger de gauge, hoe dunner het breisel. Over een dun gebreid truitje draag je dan weer een vest als de temperatuur daalt. Zorg voor variatie in lengte, wijdte en halsvormen voor je selectie truien en vesten, en layer er op los.

Jurken

We vallen in herhaling, maar ook voor jurken geldt dat variatie de sleutel tot succes is. Wijdere jurken mogen lichter en luchtiger zijn, omdat je er dan ook iets onder kunt dragen en zo de mogelijkheden vergroot. Met een riem snoer je de taille in als je look daar om vraagt. Klassiekers zoals de blousejurk zijn echte stijlkameleons. Draag ze met of zonder riem, style ze feestelijk met hakken of casual met sneakers, gelaagd en open geknoopt met een broek en top: vul zelf maar verder in, de mogelijkheden zijn eindeloos. Een tijdloze print is ook een prima idee: kijk maar naar onze  hardwerkende kanjers Le Soleil, La Celine en La Flora. Over de lengte doen we geen uitspraak: de tijd dat de roklengte de mode dicteerde is voorbij. Draag wat bij jouw stijl en figuur past, en je ziet er altijd goed uit. Geen jurkentiepje? Daar is de jumpsuit voor uitgevonden.

Blazers & jassen

Met een tijdloze blazer doe je lang. Investeer in kwaliteit en let vooral ook op een goede pasvorm. Single-breasted blazers zijn voor een capsule wardrobe het handigst: double-breasted blazers zitten vaak alleen mooi als ze dichtgeknoopt zijn en dat beperkt je mogelijkheden. Of je van getailleerd houdt of liever een boyfriend fit draagt is niet zo belangrijk: met de vorm van je broek en de juiste schoenen tweak je een neutrale blazer makkelijk richting casual of gekleed. 

Van een leren jack moet je houden, maar als je dat het geval is dan vergroot je je mogelijkheden: een leren jack draag je zowel indoor als outdoor. Draag er een seizoensloze tussenjas overheen – zoals bijvoorbeeld een tijdloze trenchcoat - et voilà: winterproof.

Sportswear

Officieel hoort sportkleding – net als ondergoed, sokken en accessoires – niet bij een capsule wardrobe. Maar een slim gekozen gym kit is op zichzelf hybride genoeg om voor de volle 100% mee te tellen. Hoodies en sweatshirts combineer je met vrijwel elke broek of rok: urban coole look gegarandeerd. Leggings, joggers en trackpants zien er geweldig uit met een overhemdblouse. Need we say more?

En, denk je dat je het redt? Twijfel je of een capsule wardrobe samenstellen wel helemaal je ding is? Dan zit er maar 1 ding op. Duik in je kast, pak eruit wat je graag en vaak draagt en daag jezelf uit daar zoveel mogelijk verschillende sets mee samen te stellen. Voldoende variatie? Zo niet, weet je wat je aan moet schaffen om er een goed functionerend geheel van te maken? Dan is je missie geslaagd en kun je de komende maanden de capsule in de praktijk gaan uittesten.

Nog even dit. Wat er verder nog in je kast hangt kun je rustig doordragen: het is niet zo dat je eenmaal aangeschafte stukken moet afdanken. Ze zijn al geproduceerd en je hebt er geld aan uitgegeven, dus je kunt er maar beter voor zorgen dat dat niet voor niks is geweest. Wat je echt niet meer draagt geef je weg, verkoop je of bied je aan voor recycling.

Last but not least. Als trotse bezitter van een gepersonaliseerde capsule wardrobe word je rijkelijk beloond, en wel met het volgende:

  • Een heerlijk opgeruimd gevoel
  • De wetenschap dat je voor elke gelegenheid een passende outfit paraat hebt
  • Een goed gevoel omdat jouw kledingkeuzes minder impact op het milieu hebben
  • Een goed gevulde portemonnee waarmee je heeeeerlijk kunt gaan shoppen

Denk je nu dat we met die laatste opmerking keihard de fout in gingen? Think again. Consumeren is absoluut niet verboden, maar doe het met je hart én met je verstand. Neem je verantwoordelijkheid, maar vergeet niet te genieten van al het moois dat mode te bieden heeft.

Make it slow. But make it fashion.

X TEAM PLEIN PUBLIQUE