Met het Haarlemse PP hoofdkantoor slechts een paar luttele kilometers verwijderd van het heerlijke Noordzeestrand was de keuze snel gemaakt voor een donatie uit onze 'Giving Back To Nature' spaarpot. Introducing…

STICHTING DE NOORDZEE

Stichting De Noordzee is al meer dan veertig jaar dé organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. Hou je vast voor hun overweldigende pitch.

“De Noordzee is een enorm rijke zee met een grote diversiteit aan zeeleven. Toch is niet iedereen bekend met de pracht en het belang van onze zee. Wist je bijvoorbeeld dat het Nederlandse deel van de Noordzee qua oppervlakte groter is dan het vasteland? Met 57.480 km² is de Nederlandse Noordzee ons grootste natuurgebied.” 

 Bam! Nederland heeft meer wateroppervlak dan landoppervlak.

Dat is het driedubbel-en-dwars waard om zuinig op te zijn, zou je zeggen.  Maar daar lijkt het (nog) niet echt op… 

Dit lezen we op de website van Stichting De Noordzee: “Nederland moest eigenlijk in 2020 al ‘de goede milieutoestand’ bereiken: een toestand waarbij de zee schoon, gezond en productief is, een grote ecologische verscheidenheid kent, met alleen duurzaam gebruik. Het gaat nu bijvoorbeeld slechter met sommige zeevogelpopulaties en de zeebodem wordt nog steeds substantieel verstoord.”

STICHTING DE NOORDZEE to the rescue!

Met een viertal sterke speerpunten werken de Zeehelden toe naar een gezonde(re) Noordzee. We zetten ze voor je op een rijtje.

1. Ruimte voor de natuur

“Voor een gezonde Noordzee is het belangrijk dat er grote stukken worden beschermd tegen menselijke activiteit. Daar krijgen dier- en plantensoorten de rust en ruimte om te herstellen. Dat maakt de héle Noordzee gezonder.”

2. Duurzaam voedsel

“De visserij is een belangrijke pijler van onze economie en cultuur. Tegelijkertijd kan visserij slecht zijn voor de Noordzee-natuur. Stichting de Noordzee zet zich in voor verduurzaming van de visserij, én voor de vele andere mogelijkheden om duurzaam voedsel uit zee te halen.”

*Wel eens gehoord van ‘Blauwe groei’? Dat is het cultiveren en doorontwikkelen van nieuwe vormen van voedsel uit zee.  Denk: zeewieren, zeegroenten en algen. You heard it here first: blauwvoer is het nieuwe groenvoer

3. Natuurvriendelijke energie

“Met windparken op zee, gaswinning en zonne-energie speelt de Noordzee een sleutelrol in de opwekking van energie, en die rol wordt de komende tijd alleen maar groter. Daarbij is het belangrijk dat de natuur ook wordt beschermd en de kans krijgt om te herstellen.”

*Mooi voorbeeld: samenwerkingsproject De Rijke Noordzee plaatst in windparken kunstriffen, zet oesters uit om het zeeleven te stimuleren en onderzoekt hoe natuurontwikkeling een vast onderdeel kan worden bij de aanleg van elk windmolenpark.

4. Schone zee

“Een gezonde Noordzee is een schone Noordzee. Een zee waarop iedereen die er actief is, ook verantwoordelijkheid neemt. Dat betekent dat niemand afval achterlaat in het water en op het strand. Dat vissers hun netten en touw netjes meenemen. En dat schepen geen verf, plastic en ladingrestanten lozen of schadelijke stoffen uitstoten.”

 

Je ziet het: onze nieuwe vrienden van Stichting de Noordzee steken hun nek uit voor de toekomst van de Noordzee. Ieder zijn vak, wij hebben meer verstand van kleren ; ) Maar we dragen wel met liefde ons (jouw) steentje bij in de vorm van een donatie. Zeker weten dat het money well spent is.

Slotscene. Zie je het al voor je? Met een duurzaam geteelde algencocktail in de hand op een brandschoon goudgeel Noordzeestrand, terwijl een wolk kerngezonde Noordzeezeemeeuwen smult van aangespoelde garnaaltjes in plaats van zich en masse op je bakje kibbeling te storten. Et la mer brille comme une coquille…

Meer info:

Website Stichting De Noordzee