Bij PLEIN PUBLIQUE geloven we in de kracht van hoogwaardige timeless classics als basis voor een duurzame garderobe die lang meegaat. Wie ons al langer kent weet: we zijn vooral stapelgek op wol. Het zal je dan ook niet verbazen dat we minstens zo dol zijn op schapen, de leveranciers van onze prachtige garens. Dikke pluim voor Moeder Natuur: ze was lekker op dreef toen ze het schaap uitvond!

Al geruime tijd geven we bij Plein Publique 1 procent van onze omzet terug aan de natuur, in de vorm van donaties aan doelen en instanties die de gezondheid van de natuur bewaken en herstellen. Voor Blèck Friday 2023 hebben we daar nog een schepje bovenop gedaan. We hebben namelijk voor elke Blèck Friday-bestelling €5,- extra aan de spaarpot toegevoegd en aan de Rhedense Schaapskudde gedoneerd. Gewoon zomaar? Nee... we hebben namelijk lammetjes geadopteerd*! Ahhhwww zo lief...

Maar eerst dit
HOE SCHAAPSKUDDES DE NATUUR IN STAND HOUDEN

Weet je nog hoe je als kind wegsmolt als je tot je knieën tussen de schaapjes stond, in een knusse schapenstal of totaal onverwachts tijdens een wandeling op de heide? De warme wolligheid van volwassen schapenmoekes, de koddige lammetjes op hun wankele spillebeentjes... ♥ Behalve too cute zijn schaapskuddes ook nog eens enorm belangrijk voor de natuur. Wist je dat...

  • Rondtrekkende schapen de biodiversiteit bevorderen? Stuifmeel en zaden liften mee in de vacht, inheemse planten en kruiden worden over een breder gebied uitgezaaid.
  • Schaapskuddes door verplaatsing de radius van natuurgebieden vergroten? Kleinere natuurzones groeien naar elkaar toe tot een groter geheel.
  • Voedingsstoffen uit de heide en bos worden omgezet in mest? Schapenmest geeft betere voedingsstoffen af dan natuurlijke compostering.
  • Schapen de verstikkende grassen tussen de heideplanten weg grazen? Door neerslag van stikstof wint gras het van de heide, een schaapskudde lost dat probleem op natuurlijke wijze op.
  • Begrazing beter is dan maaien? Na het maaien zijn de meeste insecten foetsie, bij begrazing blijft de vegetatie 'plukkerig' - een veilige hide out voor insecten. Nog een voordeel: insecten, slakken en spinnen reizen ook mee in de vacht en verspreiden zich makkelijker.

PLEIN PUBLIQUE ♥ STICHTING RHEDENSE SCHAAPSKUDDE

Een schaapskudde onderhouden is een kostbare zaak, de mensen van de Rhedense Schaapskudde weten er alles van. Donaties zijn hard nodig, en het adopteren van schattige lammetjes* is de allerleukste manier van sponsoring ever! In februari 2024 wordt de eerste geboortegolf verwacht, we kunnen niet wachten tot het zover is.

Elk geadopteerd lammetje krijgt een naam, en jullie hebben geholpen met die bedenken. We zijn nu al benieuwd naar welke schattige, grappige, stoere, old school of trendy namen jullie bedacht hebben! Nog meer leuks: als 'onze' lammetjes geboren zijn krijgen we van de herder de babyfoto's én de geboorteakte. Op een later moment, als de lammetjes naar buiten mogen, gaan we een dagdeel met de herder en de schapen op pad. Giving Back to Nature op zijn best!

DANKJEWOL!

 

Little update van de Schaapskudde - 1 maart 2024:

De eerste lammetjes werden dit jaar al eind januari geboren. En inmiddels staat de teller op 140! lammetje die zijn geboren. De lammetjes en de mama's maken het goed. Binnenkort meer over 'onze' lammetjes.

 

*In overleg met de Rhedense Schaapskudde adopteren we een maximaal aantal lammetjes, de resterende opbrengst van de Blèck Friday-actie is naar de Stichting Rhedense Schaapskudde gegaan ter verzorging van de kudde.