SUMMER’S #1 FASHION DARLING

Heb je haar al gespot, knappe blouse LA ROSA van katoenen broderie Anglaise? Val jij – net als wij - als een blok voor de charmes van deze prachtige geborduurde stof? Om je summer crush compleet te maken vertellen we je met liefde over de interessante achtergrond van deze all-time favourite stof.

 

 

BRODERIE ANGLAISE – WAT IS HET?

Broderie Anglaise is een verzamelnaam voor stoffen met een dessin van geborduurde gaatjes. Het is een techniek die op verschillende stoffen kan worden toegepast, waarbij vooral stoffen met een wat lichter gewicht het meest gebruikelijk zijn. Zoals de katoenen poplin van onze LA ROSA blouse, maar ook transparante katoenvoile, zijde(-blends) en crêpeviscose worden vaak gebruikt. Verwar broderie Anglaise niet met kant: kant heeft geen basisstof maar is een samenhangend geheel van draden in een open geweven of -gebreide structuur. Broderie Anglaise is een geweven stof – de gaatjes en het borduurwerk daaromheen zijn een nabewerking.

Weet je dat ook weer.

 

Werden de gaatjes vroeger met de hand gemaakt, later werden ze machinaal geponst en tegenwoordig komt er een state of the art laser bij kijken. Voortbordurend op de originele techniek :)

 

BRODERIE ANGLAISE – DE GESCHIEDENIS

In de 16e eeuw dook de borduurtechniek voor het eerst op in Oost Europa, in Tsjechië om precies te zijn. De Balkan staat bekend om de rijke geschiedenis wat betreft traditionele handwerktechnieken, waarbij je echt niet alleen aan het (in onze ogen) kitscherige bontgekleurde folklorewerk moet denken. Kijk maar eens naar deze 19e eeuwse Balkan Beauties (ja het is een zwart/wit-foto, smart ass :)

Broderie Anglaise - herkomst

 

BRODERIE ANGLAISE – NAME, FAME & FASHION

Zoals dat gaat met all things fashion is het niet altijd even makkelijk te verklaren waarom iets ineens ‘in de mode’ raakt. Vanuit het niets werd het traditionele handwerk in 19e eeuwse Victoriaans Engeland ineens razend populair.

Aha-moment 1: vandaar de naam Broderie Anglaise!

Yep. But seriously, het is natuurlijk een ronduit misleidende term. In een eerlijke wereld zou het Balkan Broderie heten. Toegegeven: klinkt een stuk minder poëtisch.

Aha-moment 2: Franse arrogantie is van alle tijden

We houden van Frankrijk, maar tjongejongejonge… de naam broderie Anglaise getuigt weer eens van een fraai staaltje Franse territoriumdrift. In plaats van accepteren dat de Engelsen er succesvol mee aan de haal zijn gegaan, heeft Frankrijk alsnog het laatste woord. De Franse naam broderie Anglaise is een fait accompli.

In de eerste instantie zag je broderie Anglaise voornamelijk terug op damesondergoed en kinderkleding. Ondergoed was destijds meer dan alleen een slip en een bh: de dames droegen complete pofbroeken - de zogenaamde ‘bloomers’ die later door progressieve sufragettes als ‘bovenbroek’ gedragen werden. Op de foto hieronder zie je broderie Anglaise verwerkt in de zoom. Zelfs jongetjes droegen een onderjurk... gender fluidity is niets nieuws.

Broderie Anglaise - onderjurkDe bijzondere stof rukt steeds verder op naar de hoogste regionen van modeland. Een duik in de archieven levert prachtige foto’s van stijliconen op, gehuld in beeldschone broderie Anglaise.

In 1959 trouwde Brigitte Bardot in een geruite jurk (het BB-ruitje, dûh) met details van broderie Anglaise. De jurk werd wereldberoemd, bruidegom Jacques Charrier (wie???) verdween in de vergetelheid. Beaten by a dress, shit happens. In latere jaren rockt BB regelmatig een sexy broderie Anglaise-randje. 

Ook de legendarische Twiggy – UK’s eerste echte supermodel – komt prima weg met broderie Anglaise. Al hebben we het hier over een compleet andere fashion scene. Broderie Anglaise slaat bruggen.

Twiggy-broderie anglaise

Dat we ongemerkt weer in Engeland zijn uitgekomen mag geen toeval heten: royal sisters in law/frenemies Kate en Meghan lusten allebei ook pap van broderie Anglaise – de verschillen in styling zijn op z’n zachtst gezegd markant.

 

Je ziet het: Broderie Anglaise kent vele gezichten, is tijdloos, op meerdere manieren te stylen en dankzij haar verkoelende gaatjes een onmisbare zomerstof. Heb je er zin in gekregen, of zie je er geen gat in? :) Kunnen we ons niet voorstellen, maar naast broderie Anglaise hebben we nog veel meer mooie nieuwe items voor je klaarstaan.

Allez hop naar de shop!