MAKEN STREPEN DIK?

Een streep is een dessin, en een dessin ‘breekt’ een solide vlak. Waardoor dat vlak minder solide lijkt. Een dessin leidt af, versnippert het blikveld, creëert interesse en je doet er een stijl-uitspraak mee. Allemaal zaken die niets met ‘dik of dun’ te maken hebben. Duidelijk toch? We hebben het voor je onderbouwd met onderstaande blogpost. :-)

VANDAAG IS EEN ZO’N DAG

Er zijn van die stellingen die me kwaad maken. Halve waarheden, incomplete conclusies, achterhaalde clichés, al dan niet opgediend met een sausje van misplaatste expertise. En hoe vaak ik ze ook lees of hoor; ik moet me altijd inhouden, niet direct in de tegenaanval te gaan. De meeste dagen gaat dat prima. Sommige dagen niet. Vandaag is zo’n dag.

De dag begon zo lekker; in de zon met koffie, mijn notitieboekje en mijn trouwe macbook. Het nieuws lezen, mailtjes beantwoorden en even up-to-date blijven met alle fashion nieuwtjes. Niks mis mee, ik hou ervan. Maar het bleek komkommertijd, en wat gebeurt er dan; men graaft eens even lekker in het archief. De lente is in volle gang, dus een luchtig onderwerpje graag. Mode? Altijd een goed idee. Lijstje doen? Helemaal goed.

 

MOOIE PARELTJES

En zo kwam het dat ik op deze mooie lentedag een vriendelijk belerend top 10 lijstje over de algemene do’s & don’ts van de mode in de schoot geworpen kreeg. Ik ging er eens even lekker voor zitten. En wát een mooie pareltjes kreeg ik voorgeschoteld... ‘Als je pukkeltjes op je bovenarmen hebt kun je beter geen korte mouwen dragen, lange mouwen camoufleren beter.’ Pak ik toch maar mooi even gratis mee, dat advies. En deze... ‘Met een hak lijken je benen langer.’ Ik was er zelf niet opgekomen... of ‘Door een V-hals lijkt je nek langer.’  Ok, die ligt iets minder voor de hand en wordt met graagte genoteerd. Zo kabbelde het nog even voort, geen rocket-science maar zeker zinvolle tips voor wie het horen wil. Maar toen... ‘Strepen maken dik.’ Oei. Daar ging mijn zonnige humeur. Want kom je aan mijn mooie product - voor wie het even vergeten was; de iconische Bretonse streep - dan kom je aan mij.

"Want ik maak me heel dik over strepen, maar andersom is toch echt niet het geval."

STREPEN MAKEN DIK

Strepen maken dik? Echt, waar die misvatting vandaan komt, is mij een biet. Natuurlijk, je hoeft geen Einstein te zijn om te snappen dat een horizontale streep geen versmallend effect geeft. Maar dat wil nog niet zeggen dat het tegenovergestelde het geval is! Een streep is namelijk een dessin, en een dessin ‘breekt’ een solide vlak. Waardoor dat vlak minder solide lijkt. Een dessin leidt af, versnippert het blikveld, creëert interesse en je doet er een stijl-uitspraak mee. Allemaal zaken die niets met ‘dik of dun’ te maken hebben. Bovendien;

" Een streep is een lijn, en van lijnen is nog nooit iemand dik geworden."

Nu kan je natuurlijk zeggen; 'wij van WC-eend', maar uit een wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van York*  bleek dat proefpersonen mensen op foto's met horizontaal gestreepte kleding juist slanker vonden lijken dan mensen met verticale strepen op de kleding.

DUS, DAT KAN IK OOK... ZO'N LIJSTJE

Zoals gezegd, ik wond me ouderwets op over die clichématige stelling. Zo erg, dat ik me bijna bezondigde aan de fatale faux-pas; de ingezonden brief. Maar ik vermande me (fiew, gezond verstand after all ;-) ). Ik kan dit namelijk ook en maakte zelf zo’n lijstje, maar dan anders. Komt ie...

 

 

• De Bretonse streep is een iconisch dessin met een celebrity-fanbase die er niet om liegt. Draag een streep, en je deelt de stijl van beroemde smaakmakers. Fail-safe.

• Wil je gekleed voor de dag komen op een formele afspraak, zonder te ontkennen dat je weet wat mode is? Draag een gestreept colletje onder je city-smart pak.

• Vraagt je inner-girly-girl om aandacht maar heb je geen zin om als een Barbie over straat te gaan? Negeer dan die prinses-waardige jurk en kies voor een streep in koraal-roze. Gedoseerd girly met de Bretonse slag en een allerbeeldigst poesje. Miauw 

• Vandaag geen zin in all-over horizontale strepen? Doorbreek het patroon met een übervrouwelijke V-hals. En het maakt je nek langer... Eerlijk is eerlijk, credits voor het vorige lijstje. 

LAST BUT NOT LEAST

Laat je door niemand de wet voorschrijven. Ook niet door mij :-). Draag waar je je goed bij voelt, volg je eigen smaak en instinct – met een gezonde dosis zelfverzekerdheid en een big smile kun je alles dragen wat je wilt. Echt. Dus draag lekker uit dat het je niets kan schelen. Ik sluit af met mijn eigen stelling. En hij mag in de krant...

 "STREPEN MAKEN DIK? Een streep mayo op een hotdog, DAT maakt dik!"

Zo. Dat lucht op. Dan ga ik nu weer naar mijn reguliere werk. Vandaag trakteer ik mezelf op een soya-latte en een verse donut. Ik denk dat ik van die laatste er ééntje met gestreept glazuur neem!

En je kan dus met een gerust hart in de webshop gaan shoppen. Streepjes genoeg :-)

Lfs, Nicole

 

 

Copy: Ilse Vlastuin

* 'Applying the Helmholtz illusion to fashion: horizontal stripes won’t make you look fatter.' by P. Thompson & K. Mikellidou, 2011