FASHION'S FAVOURITE F-WORD
Life isn't perfect, but flared jeans are

Wedje leggen dat velen van jullie as we speak een flared jeans dragen? Niet dat we het kunnen bewijzen, maar als we op het succes van onze eigen LES FLARES jeans afgaan hebben jullie en masse een fling met flared. Net als wij, je kunt ons er een stuk voor stuk in uittekenen. Met reden, de flared fit is namelijk geniaal. De succesformule: eenmaal aangetrokken = voorgoed verslaafd.

Waarom?

De flared fit is een 'slankmaker' die als bonus ook nog eens je benen langer laat lijken.

Daarom.

Nieuw is de flared jeans allesbehalve, er schuilt een imponerende geschiedenis en (r)evolutie achter. En wie zijn wij om je daarover in het ongewisse te laten? Exactement... Tijd voor een ouderwets PLEIN PUBLIQUE geschiedenislesje.

FLARE, FLAIR, BELL-BOTTOM OF BOOTCUT?

Omdat de wildgroei aan namen verwarring schept, eerst even dit. 'Flared' betekent in essentie 'uitlopend', en dan hebben we het uiteraard over de pijpen. 'Flared' zegt in feite nog niets over de hoogte waarop de uitlopende vorm begint (bovenbeen, knie) of hoe wijd de zoom is. Zo is bijvoorbeeld de Pallazzo pants ook een uitlopende broek, maar we beperken ons hier tot de jeans en jeans-gerelateerde broeken. 'Flared' is in de huidige modewereld de meest gebruikte term voor broeken die vanaf de knie geleidelijk aan wijder worden. Met name omdat 'bell-bottom' en 'bootcut' oubollig klinken en 'flair' simpelweg een spellingmisser is. En doorrr...

IN THE NAVY (lalalalala-lalala  )

Irritant maar waar: zoals zoveel van onze female fashion faves zijn het mannen die als eersten de broek met wijde pijpen claimden. 19e eeuw, US Navy, nieuwe regel: matrozen moeten blootvoets het dek poetsen, mét opgerolde broekspijpen. Dat vraagt om een broek die makkelijk op te rollen is zonder eerst schoenen of laarzen uit te hoeven trekken: de bell-bottom pants, vernoemd naar de bel/klokvormige pijp. Als laarzendragers van het eerste uur haakten de cowboys al snel aan, dat verklaart ook meteen de term 'bootcut'.

 * Side note: best geinig, de gedeelde maritieme roots van ons 'ouwe trouwe' succesnummer de Bretonse streep en onze nieuwste hit, flared jeans Les Flares.

 COCO CHANEL STRIKES (AGAIN)

Coco Chanel (wie anders...) is er in de jaren 20 als de kippen bij en adopteert de zeemansbroek als fashion statement. De lossere pasvorm sluit perfect aan bij haar missie: vrouwen bevrijden uit het (letterlijke) keurslijf van de mode.

* zie je die knakker op rechts? Coco heeft hier de broek aan, hij duidelijk niet ;)

IT'S HIP TO BE FLARE

Door naar de 60's. Als reactie op de Vietnam-oorlog shoppen politiek geëngageerde tieners tweedehands army- en navy-kleding bij de dumpstore. Flared broeken, maar ook militaire jasjes en tassen, worden versierd met bloemen en vredestekens, helemaal in lijn met de 'peace & love' attitude van de hippie lifestyle.

Flared pants worden pas echt een counter culture iconen als ook de muziekscene aanhaakt: baanbrekende artiesten als Jimi Hendrix, Sonny & Cher en Fleetwood Mac dragen letterlijk de nieuwe norm uit in flared jeans.

 DESIGNER FLARES

Richting de 70's pleegt de modewereld een geslaagde coup op de flared jeans. Van anti-mode gebombardeerd tot high fashion, met dank aan onder andere Mary Quant en Yves Saint Laurent.

Hollywood en de Europese film- en entertainmentwereld raken ook in de ban van flared jeans. Alle drie Charlie's Angels, en Farah Fawcett in het bijzonder, zijn onlosmakelijk verbonden met flared fits. Ook stijliconen Jane Birkin en Brigitte Bardot, to name a few, worden vaak gezien in flared fits.

LET'S HEAR IT FOR THE BOYS

Tegenwoordig moeilijk voor te stellen, maar vroegah (60's & 70's) droegen trendgevoelige mannen ook flared jeans. Vergaap je aan de mannelijke stijliconen van toen.

 ALONG CAME PUNK

Met de intrede van punk in de late 70's/early 80's maakt de flared fit langzaam maar zeker plaats voor skinny en baggy. Zo gaat dat in de mode, de honger naar nieuwigheid is een ongoing process.

BACK FROM NEVER REALLY GONE

Hebben we in de 80's voorgoed afscheid genomen van de flared jeans? Nope! Alhoewel nooit helemaal weggevaagd, is de flared jeans op dit moment weer voor de volle 100% back on track. En dat is mooi nieuws. We stipten het al aan in de eerste alinea: een flared fit doet wonderen voor je figuur. Het geheim:

  • De uiteenlopende zoom 'spiegelt' de vorm van je heupen, en brengt daarmee je figuur in balans
   • Alhoewel figuurcorrigerend en flatterend, verstopt de slim-fit-heup- en dijzone je vrouwelijke rondingen niet
    • De wijdere zoom valt niet óp maar óver je schoenen, waardoor je benen langer lijken

     Het moge duidelijk zijn: team PLEIN PUBLIQUE is zonder uitzonderingen groot fan van flared jeans. Onze eigen trots, LES FLARES, hebben we sinds de introductie meermaals uitgebreid met nieuwe kleuren en wassingen. En daar gaan we voorlopig ook nog wel even mee door, dus wees alert en houd de PLEIN PUBLIQUE online boutique in de gaten.

     Liefs,
     team Plein Publique