Mode-ontwerper Karl Lagerfeld

Mocht je het gemist hebben; Karl Lagerfeld, de ontwerper achter CHANEL, is niet meer. Eén van de meest iconische mode-ontwerpers aller tijden heeft op 85-jarige leeftijd zijn laatste adem uitgeblazen.

We vinden het dan wel even tijd om stil te staan bij de hoogtepunten van deze iconische mode-ontwerper.

Hoe was zijn carriere?
En wat heeft hij voor de modewereld zoals wij die kennen betekend.

Een kleine biografie van deze bijzondere ontwerper.SECOND BEST - Na zijn middelbare school opleiding aan de Lycée Montaigne in Parijs bemachtigt Karl bij een ontwerpwedstrijd de tweede prijs. Hij won deze prijs op een roklengte van Yves Saint Laurent (voer voor een jarenlange fittie van heb-ik-jou-daar). Zijn tweede prijs resulteerde in een baan als assistent van ontwerper Pierre Balmain; geen geringe prestatie voor de zoon van een melkfabrikant uit Hamburg!

Omzwervingen door couture-land volgden - de ingedutte modehuizen Jean Patou, Valentino, Fendi en Chloé kregen een serieuze make-over van Karl. Maar na verloop van tijd belandt hij in de job waarmee hij de meeste naamsbekendheid genereerde. Hij wordt creatief directeur én hoofdontwerper van het merk CHANEL.

 

Karl Lagerfeld

CHANEL - De legacy van Coco doet hij nog even dunnetjes over en hij stuwt de begerenswaardigheid van het merk Chanel tot ongekend grote hoogte. Dankzij deze Karl wordt CHANEL een ‘household name’ bij het Grote Publiek. Van mode-minnende bakvissen tot wannabe rappers, van kleinsteedse relnichten tot bloemschikkende trofee-echtgenoten en zelfs je eigen zwartwerkende loodgieter; iedereen heeft wel een tas of shirtje met die begerenswaardige dubbele C in de kast – al dan niet haastig gescoord op een Turkse markt met de hete adem van de reisleider in je nek.

H&M - Maar Karl was ook commercieel. Hij bracht naast zijn werk voor Chanel ook meerdere modelijnen onder zijn eigen naam uit en ging samenwerkingen aan met commerciële giganten als Diesel en Hogan. Hij beet het spits af in de mega-populaire reeks samenwerkingsverbanden van gigant H&M.

 

 

KONING, KEIZER, KARIKATUUR - Keizer Karl – een bijnaam die hij overhield aan zijn grote liefde die hem liefkozend ‘mein Kaiser' noemde – was niet alleen een icoon.  We durven zelfs te beweren dat hij het begrip ‘icoon’ in z’n dooie (oeps) eentje in stand hield. Als we zijn looks van de laatste jaren even onder de loep nemen; de man kleedde zich met obsessieve consequentie in een zelf-opgelegd uniform. Zo los en experimenteel de mode die hij ontwierp, zo strak en statisch kleedde hij zichzelf.

Grijze paardenstaart, zwarte zonnebril, hagelwit gesteven overhemd met kraag tot onder de kin (100% sagging-jawline proof), zwart kostuum, zwarte handschoenen, minzaam pruillipje. Karikaturaal? Wat heet! Dat hij daarmee koketteerde tot hij een ons woog is common knowledge.MINI - ME - Meerdere grote bedrijven brachten hilarische tributes aan zijn signature style op de markt – we noemen de Karl Lagerfeld teddybeer die het wereldberoemde Steiff maakte, en de Karl Barbie (Karbie :-)) van Mattel. Karl zelf huurde een satirisch cartoonist in voor een hilarische capsule-collectie met afbeeldingen van Karl en zijn kat Choupette.
MUSE MAKER - MUSE BREAKER - Choupette – de geadopteerde kat van Karl – is één van de vele muses die hij in zijn leven versleet. Want Karl was dan wel loyaal aan zichzelf; aan de muses die hij ‘adopteerde’ - bij de start van een nieuwe campagne, of een nieuwe geur/cosmeticalijn - was hij minder loyaal. Zoals voor de meeste beroemdheden van zijn kaliber geldt; hij kon mensen maken of breken.

 

 

JUST LIKE CANDY - Ines de la Fressange was zijn eerste muse. Linda ‘voor minder dan 10.000 dollar kom ik mijn bed niet uit’ Evangelista bleef het langst plakken. Hij ontdekte Claudia Schiffer en dankte weer haar af met de fijnzinnige sneer ‘she doesn’t know who she is’. Kate Moss, Vanessa Paradis, Keira Knightly, Cara Delivigne… hij vrat ze als snoepjes en spuugde ze net zo makkelijk weer uit. De eerste droogterimpeltjes waren soms reden genoeg voor een exit - de man leed aan ongegeneerde leeftijdsdiscriminatie.

Ook ten opzichte van zichzelf – eerlijk is eerlijk – want over zijn eigen leeftijd was hij vager dan vaag. ‘Je zult op mijn memoires moeten wachten voor je mijn echte leeftijd te weten komt’ zei hij ooit. Helaas zijn die memoires ingehaald door zijn dood en komt de aap nu uit de mouw… we wisten tot op heden niet hoe oud de man nou echt was. R.I.P. KARL LAGERFELD
10/09/1933 – 19/02/2019

Flamboyante persoonlijkheid. Bevlogen modeontwerper. Begenadigd fotograaf. Briljant marketing-strateeg. Karl was het allemaal. You love him, you hate him, or you love to hate him.

Laat ze in de hemel maar opletten, mode staat daar vanaf nu weer even flink op de kaart!

Ilse & Nicole

 

JUST LIKE KARL

We konden het natuurlijk niet laten om onze selectie iconische Karl items te laten zien. Want, zoals je weet houden wij van de klassiekers en iconische style, alleen kleden wij ons zelf iets minder karikaturaal :-).

Liefs Ilse & Nicole

KLIK HIER VOOR ONZE SELECTIE

//

Karl lagerfeld

KING OF QUOTES

Wat betreft zichzelf en de wereld om hem heen nam Karl beslist geen blad voor de mond. De gouden combinatie van humor, een snufje valsigheid en een tikje arrogantie leverde een aantal onvergetelijke uitspraken op.

Karl over mode
“Trendy is the last stage before tacky.” (Auw….)
“ The clothes don’t have to suit you, you have to suit the clothes.“

Karl over selfies
“Electronic masturbation.” (Amen)


Karl over de medemens;
“I hate intellectual conversation with intellectuals because I only care about my opinion.”
“I hate ugly people. They are very depressing.”
“If I was a Russian woman I would be lesbian. Russian men are not good looking.” (Geen speld tussen te krijgen)

Karl over sport
“Whoever wears running pants has lost control over his life.” (uhhh)
Karl over diëten;
“Dieting is the only game where you win when you lose.” (Scherrrrrp!)

Karl over tatoeages
“ Tattoos are horrible. It’s like living in a Pucci-dress fulltime”.

Karl over Karl

“I am very much down to earth. Just not this earth.”
“I do my job like I breathe — so if I can’t breathe I’m in trouble.”

 

 

***

Meer van Ilse en Nicole lezen?

> DE GESCHIEDENIS VAN DE SKIMODE

> HAD JE DE UGLY SNEAKER TREND AL GESPOT?

> MAKEN STREPEN DIK?

 

***

Bloggers-duo Nicole en Ilse. Ze werden collega’s en sisters in crime in hun vorige jobs en werken nog steeds veel samen; ze delen een tomeloze liefde voor/kennis van fashion & lifestyle. Tegenpolen als ze zijn – donker versus blond, classic beauty versus rockchick. Momboss Nicole, moeder van drie kids versus freelancer copywriter Ilse waarbij zelfs een huisdier niet eens bespreekbaar is. Het is het die dualiteit (ze zijn geen duo maar een dua :) waarmee ze het beste in elkaar naar boven halen. Nicole is de proud owner PLEIN PUBLIQUE en maakt razendgoeie collecties, Ilse schrijft als freelance copywriter mrsalwayswrite.nl voor (mode-)merken en webshops. Samen ‘breien’ ze een maandelijkse blog over mode en trends. Vinden ze leuk. En jij hopelijk ook.Chanel ontwerper Karl Lagerfeld is overleden