PLEIN PUBLIQUE ❤ MERINOWOL

 

Merinowol: wij van Plein Publique kunnen er geen genoeg van krijgen. En onze cijfertjes geven aan dat jij er ook wel pap van lust! Merinowol, is warm, zacht, onderhoudsarm en – last but not least – stijlvol, tijdloos en bloedjemooi. We hebben 7 leuke en nuttige weetjes over merinowol op een rijtje gezet. Om je liefde voor merinowol levend te houden, en je de gelegenheid te geven je onwetende vriendin/zus/moeder/collega bij te spijkeren –zo’n liefde voor het leven gun je toch iedereen? En oh ja, ook om onze collega die over de cijfertjes gaat tevreden te houden (Don’t f*** with Patries, zij betaalt ons salaris. Kusje x)

*Vraag je je af waarom we exact zeven – en geen 10 – weetjes voor je verzameld hebben? Er zijn zeven schoonheden, zeven wereldwonderen, zeven zondes, zeven zuilen van wijsheid… wat ons betreft past dit lijstje daar wonderwel tussen :)

 

1. MERINOWOL KRIEBELT NIET

merinowollen schaap

Dit noemen we niet voor niets als eerste: we krabben daar waar het het meest jeukt. Dat wol kriebelt is het grootste vooroordeel van dit prachtige natuurproduct. Maarrr… zoals geen mens hetzelfde is, is ook geen wolsoort hetzelfde. Als je huid gevoelig is voor wol, betekent dat niet dat je geen enkele wolsoort kunt (ver-)dragen. Je moet alleen even weten waar je op moet letten. In de regel is wol van schapen uit koudere gebieden stugger en dikker van structuur, waardoor het meer kriebelt. Voor niet-kriebelende wol geldt hetzelfde als voor de huizenprijs: location, location, location.

Het merinoschaap komt van origine uit Spanje en dat warme klimaat is ‘meegebakken’ in de genen van de huidige generatie merinoschapen. Merinowol wordt tegenwoordig voornamelijk geoogst in regio’s met een vergelijkbaar klimaat, zoals Australië en Nieuw Zeeland. De wol‘vezel’ (in feite is het haar) is langer, gladder en fijner en kriebelt daardoor stukken minder dan bijvoorbeeld Shetlandwol, waarvan de diameter van de haren bijna 4 keer zo dik is. De Shetland-eilanden liggen ergens tussen Schotland en Noorwegen dus je snapt waarom. Kies je voor merinowol, dan kies je voor fijne, zachte, niet-kriebelende wol.

 

2. MERINOWOL IS ZELFREINIGEND

Asjemenou. Daar sta je van te kijken. Merinowol is van nature antibacterieel en zelfreinigend. De zelfreinigende eigenschappen dankt wol aan het laagje vet dat elke vezel omhult. Die vetlaag heet lanoline, en het maakt wol uniek. Vet goed spul dus : ). De lanoline remt het opnemende vermogen: vocht en vuil blijven aan de oppervlakte en worden niet in de vezel opgenomen. De antibacteriële werking komt door de eiwitten in het vet: die breken de bacteriën af zodat geur geneutraliseerd wordt.

Muf geurende merinowol – oftewel meurinowol - knapt er enorm van op als je het een paar uurtjes buiten te luchten hangt. Vooral in de mist, maar de post-douche badkamer (indoor mist) doet ook wonderen. Geurtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Adieu natte hond.

Geparfumeerde geurspray Carte Blanche
*Hardnekkige naweëen van een knof-overgoten schranspartij? Sprayen met onze geparfumeerde kledingspray geeft de opfrisbeurt in de buitenlucht een power boost.

 

3. MERINOWOL KAN IN DE WASMACHINE

 

Dûh. Natuurlijk kan merinowol in de wasmachine. Deurtje open en huppelakee. Maar mag je de machine ook aanzetten? Hoe komt het er na het wassen uit? Als een vilten poef of prop staalwol? Maak je geen zorgen, als je de basisregels volgt is er geen vuiltje aan de lucht. In principe hoef je merinowol niet te wassen, sla weetje 2 er maar op na. Maar wat als er een vlek op je merinowollen trui zit? Die verdwijnt niet vanzelf tijdens het luchten, dus soms ontkom je niet aan het inzetten van de wasmachine. We linken je met plezier door naar onze FAQ over merinowol, daarin lees je alle ins & outs.

 

4. MERINOWOL IS DUURZAAM

Oké, je hebt duurzaam en duurzaam. De term wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt, waarbij het niet altijd duidelijk is wat er precies mee gezegd wordt. Duurzaamheid is helaas een holle marketingterm geworden. Wat wij in deze context bedoelen, is dat merinowol lang meegaat. Als je een kledingstuk van merinowol goed onderhoudt, heb je er jarenlang plezier van. Je hoeft het niet om kwaliteitsredenen te vervangen voor een nieuw exemplaar, waardoor je automatisch ‘consumindert’ en daarmee onnodige belasting van het milieu voorkomt.

Want wat de duurzaamheidsverklaringen van modemerken ook beweren: zelfs een verantwoord productieproces laat sporen na. De duurzaamheid die wij hier bedoelen is direct gerelateerd aan de gebruikstijd van je merinowollen kledingstuk, en die kun je maximaal oprekken door de was- en onderhoudsvoorschriften nauwkeurig op te volgen.

 

5. MERINOWOL IS RECYCLEBAAR

merino wol eigenschappen

 

Je komt het tegenwoordig steeds meer tegen: kleding die gemaakt is van gerecyclede grondstoffen. Of kleding die gemaakt is met gebruikmaking van reststoffen, dead stock (overgebleven voorraad) of B-keuze artikelen. In het geval van wol – en daarmee dus ook merinowol – gaat het vooral om de fiber to fiber methode. Ingezamelde kleding en/of onverhandelbare restpartijen van modemerken worden gesorteerd, versnipperd en teruggebracht tot vezels.

Daar wordt weer garen van gesponnen waarmee nieuwe kledingstukken geproduceerd kunnen worden. Op deze manier blijft het product in de eigen gebruikscategorie – consumer textile blijft consumer textile – in plaats van in een neerwaartse spiraal naar lagere regionen van de keten te worden gezogen (voorbeeld: van consumer textile naar ondertapijt of isolatiemateriaal).

Pure merinowol is uitermate geschikt voor deze manier van recycling – wat betreft blends met andere vezels wordt door de industrie ijverig gezocht naar de beste manier om de verschillende vezelsoorten uit te splitsen om zo een zuiver basisproduct terug te winnen, waar weer nieuwe producten van gemaakt kunnen worden.

 

6. MERINOWOL IS SUMMER PROOF

Merino wol weetjes

Wol staat er om bekend dat het je warm houdt. Dat komt omdat de wolvezel gekroesd is: de minuscule ‘luchtkamers’ in het breisel/weefsel zorgen voor goede temperatuur-regulerende eigenschappen. Die open structuur zorgt er bovendien voor dat vocht (waaronder transpiratie) makkelijk verdampt. Het laagje wolvet dat elke vezel omringt zorgt er bovendien voor dat vocht niet in de vezel kan doordringen.

Merinowol ademt, net als je huid, dus als je in de zomer kiest voor een lichte, fijngebreide merinowol dan draagt dat minstens zo koel en comfortabel als katoen met een vergelijkbaar gewicht. ‘Tis maar dat je het weet…

 

7. MERINOWOL IS SLAAPVERWEKKEND

Als laatste een raar weetje dat we puur voor de lol met je willen delen. De universiteit van Sydney heeft onderzoek gedaan naar het slaapgedrag van studenten. Daaruit bleek dat studenten van rond de twintig 4 minuten sneller in slaap vielen wanneer ze een pyjama van merinowol droegen. Ter vergelijking: gekleed in merinowol vielen ze binnen 11 minuten in slaap, gekleed in katoen ging het licht pas na 15 minuten uit. Onder de wol gaan krijgt er een dubbele betekenis van: )

Het nut van dit weetje? Voor ons geen, beschouw het als een fun fact. Pyjama’s staan bij ons vooralsnog niet op de to-do list.

 

Liefs,

Nicole en Ilse