Waar komt moederdag vandaan? Waar komt moederdag vandaan?

Waar komt moederdag vandaan?

Waar komt moederdag vandaan?

Ik vroeg me eigenlijk af waar en wanneer moederdag is begonnen. Heeft dit altijd al bestaan of is dat iets van de moderne tijd? Dus ik ging op onderzoek. Kwam uit bij de klassieke griekse goden en in Amerika, waar de moderne moederdag van de westerse cultuur is ontstaan. Ik vond het leuk om te ontdekken. Jij ook?  Lees dan verder en enjoy!

DE MOEDERGODIN

Het eren van moeders is een veel oudere traditie dan de moderne moederdag en gaat terug naar de moedercultus in het klassieke Griekenland, waar het in veel ceremonies werd uitgevoerd. De godin Cybele, de moedergodin, werd vaak vereerd als vruchtbaarheids godin. De verering werd uitgevoerd in voluit beschreven seksuele handelingen. De kinderen die uit daaruit volgden waren wettig met de naam en sociale status van de moeder. De titel 'kind van Cybele' werd daarna in officiële inscripties gebruikt en met trots gedragen.
• Foto hieronder: Godin Cybele - Place de Cibeles - Madrid

JAKKES...

Ook werd elk voorjaar werd tot het jaar 268, godin Cybele vereerd met een driedaags festival rond de thema’s dood &rouw en wedergeboorte & vreugde. Deze vereringen waren vooral gekke feesten, ookwel hilaria genoemd, zoals carnaval, met veel drank. ;-)
Nu komt het enge gedeelte…Om bij de eredienst 'priesteres' te mogen zijn, moesten priesters zichzelf laten castreren tijdens de ‘hilaria’. Verkleed in vrouwenkleren namen zij een vrouwelijke identiteit aan, inclusief vrouwennaam. Het huis waar zij hun testikels binnen wierpen was speciaal gezegend...


In het christendom is moederdag een christelijke feestdag. Het vereren van Maria zeg maar. Deze werd gevierd op de vierde zondag in de vastentijd ( jaja, niet alleen de moslims vasten)

Pas na 1644 werd moederdag gevierd zonder kerkelijke achtergrond, maar nog steeds niet in Nederland. Dat kwam pas op in het midden van de 19e eeuw.


AMERIKA

In 1870 startte rechter Julia Ward Howe een grote publiciteitscampagne voor moederdag, Dat moest een dag worden die in het teken moest staan duurzame vrede en tegen oorlog & geweld. Het was niet onmiddelijk een succes. Dat kwam pas nadat Anna Marie Jarvis in 1907 Moederdag begon te promoten als een dag van waardering voor moeders. In 1908 organiseerde zij de eerste Moederdag, vooral om haar moeder Ann Reeves Jarvis te herdenken. Haar moederhielp hulpbehoefende moeders in de Amerikaanse burgeroorlog.

Het idee sloeg aan, en Jarvis zette door om meer mensen over te halen. Daarna ging het snel. Uiteindelijk besloot president Woodrow Wilson in 1914 dat elke tweede zondag in mei voortaan moederdag zou zijn, een nationale feestdag! De feestdag heeft zich in zijn huidige vorm vanuit de Verenigde Staten over de rest van de westerse wereld verspreid. In Nederland begon de traditie rond 1925. En dat doen we gelukkig nog steeds!


VANDAAG EVEN NIET...

Vandaag werk ik even niet en geniet ik ontzettend veel van mijn lieve kinderen. Hopelijk krijg ik hopelijk ontbijt op bed :-) Wiehoeee..
Daarnaast heb ik het geluk dat ik mijn lieve moeder nog steeds om me heen heb. Ik hoop jij ook!

Vandaag is tijd voor elkaar
Vandaag niets kopen
Vandaag even niet
Vandaag is het moederdag.

Liefs en geniet!
Nicole
Zaterdag 13 mei 2017
Waar komt moederdag vandaan?