Queen film Bohemian Rhapsody Queen film Bohemian Rhapsody

Queen film Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody, de film over de rockband Queen is eindelijk uit.

Een half jaartje geleden zag ik de trailer al en dacht toen...daar moet ik heen. Het verhaal van Freddie Mercury en Queen. Het was even wachten, maar afgelopen weekend was het zover. En wat een verhaal is het, wat een eenzaamheid en wat een muziek, wow. Een film die absoluut de moeite waard is.

Ik ben echt geen hardcore Queen fan, maar Queen hoort bij de muziek geschiedenis vind ik. De meezingers, de meeschreeuwers, de diversiteit en de bijzondere frontman Freddie Mercury, of wel Farrokh Bulsara. Ja, Freddie had een stagename...


WEETJES

Maar voordat ik over de film ga uitwijden, eerst een paar leuke weetjes. Freddie Mercury had een dat-vinden-wij-niet-raar-dat-vinden-wij-een-heel-bijzonder gebit. Maar waarom heeft hij daar nooit iets aan laten doen? En zijn voorliefde voor katten was ook best bijzonder te noemen. Of door wie wordt Freddie in de film eigenlijk vertolkt? Je leest het allemaal hieronder. Have fun!


FREDDIE MERCURY

Farroukh Bursala, geboren 5 september 1946 te Zanzibar. Zijn ouders zijn Parsi’s, uit Perzië afkomstige Indiërs. In zijn jeugd leert hij piano spelen en is hij een fervent postzegelverzamelaar. In 1964 vertrekt de familie naar London, waar hij naar de kunstacademie gaat en een opleiding design volgt. (nb. hij heeft later ook zelf het logo van Queen ontworpen.) In deze jaren speelt hij in verschillende bandjes. Wanneer leadzanger Tim Staffel uit de band Smile opstapt, werpt Freddie zich op als de nieuwe leadzanger. En in 1970 wordt Smile omgedoopt tot Queen.

Freddie Mercury

HET GEBIT

Freddie had vier extra tanden aan zijn bovenkaak. De tanden duwden de voorkant naar voren. Het was een grote overbeet waar Freddie net echt blij mee was. Hij bedekte vaak zijn lip met zijn hand. Echter overwoog hij nooit om het probleem om te lossen, omdat hij geloofde dat vier extra tanden het speciale geluid van zijn stem maakte. Hij wilde op geen enkele manier het risico lopen zijn geluid te verliezen. Zijn bereik was ongeveer 4 octaven. Ter vergelijking; een normaal mens haalt ongeveer 2/2,5 octaven. Witney Houston haalde 5 octaven. Dit geluid was een schat voor hem, de band en de fans. Uiteindelijk werden die extra tanden zijn handelsmerk en maakten hem nog specialer.

Freddie Mercury Tanden

RAMI MALEK?

Freddie wordt in de film gespeeld door Rami Malek. De acteur uit de serie Mr. Robot. Niet gezien? Klopt, veel mensen niet. Mooie serie, en totaal het tegenovergestelde van Bohemian Rhapsody.

De castingdirector van Bohemian Rhapsody was op zoek naar een goede gelijkenis voor Freddie en kwam bij Rami uit. Rami heeft namelijk dezelfde scherpe kaaklijn als Freddie himself. Zie de foto hieronder met Rami rechts.
Toen hij Rami benaderde was deze nogal overdonderd en twijfelde of ze het wel helemaal aan het goede eind hadden. Hij vertelde de castingdirector letterlijk dat hij geen kaskraker acteur was, niet kon zingen en al helemaal geen piano kon spelen.

Toch heeft Rami de rol gekregen en is getransformeerd van ingetogen hacker naar extravagante artiest, inclusief alle bewegingen en inderdaad, het piano spelen.

Of om het bij kleding te houden...Rami droeg in Mr. Robot 1 outfit gedurende de hele serie en in Bohemian Rhapsody wel meer dan 60 verschillende outfits.

Rami Malek als Freddie Mercury rechts


LET'S RING THE CATS

Freddie was een artiest pur-sang, maar buiten het podium was hij een huismus. Als Freddie thuis was genoot hij het meeste van zijn katten, hij had er zo nu en dan wel zes in huis. Hij haalde ze vaak uit het asiel om ze zo een mooi leven te geven en was zo gek van zijn beesten dat, als hij van huis was, hij naar huis belde om met zijn katten te praten. I wonder what had happened if he had facetime ;-)


SIX MINUTES ARE IMPOSSIBLE

In de film wordt het verhaal van de het succesvolste popnummer ooit Bohemian Rhapsody uitgebreid verteld. Maar in het kort komt het er op neer dat Freddie een klassieker wilde maken. Ze kregen van de platenmaatschappij EMI de vrije hand en het werd het duurste nummer destijds ooit gemaakt. In het nummer zijn verschillende muziekstijlen samengevoegd. Van ballad tot classic rock tot progressieve rock met als toetje opera. In het nummer komt ook geen refrein voor, wat in die tijd ondenkbaar was.

Wist je trouwens dat geen één zin twee keer voorkomt in het hele nummer? Toen het nummer klaar was stond de tijd stil op 5 minuten en 55 seconden, extreem lang voor een rocksong. De platenmaatschappij ging daarom ook niet akkoord om dit als single uit te brengen. Ze zeiden dat er was geen radiostation te vinden was die een nummer van 6 minuten zou draaien. Maar Queen legt het niet naast zich neer en via een bevriende DJ komt de plaat toch op de radio. Luisteraars belden voor meer en de de rest is geschiedenis. Nou..niet helemaal...

TWO TIMES NUMBER ONE

Bohemian Rhapsody kwam in 1975 op nummer één in de hitparades. Maar dit nummer kwam, meer dan 15 jaar later, in 1991 nogmaals op één in de hitparades.

Hoe dan? Misschien doordat in 1991 het jaar was dat Freddie Mercury overleed aan AIDS, maar waarschijnlijk ook door de kaskraker Wayne's World die toen uitkwam. In de film zitten 4 vrienden in een auto en zetten Bohemian Rhapsody op. Het hele nummer wordt meegezongen en ge-headbanged. Het bekendste stuk uit de film.

Leuk detail; Mike Myers speelt de hoofdrol in de Wayne's World (hierboven links met de zwarte cap), maar heeft ook een kleine rol in Bohemian Rhapsody. Hij speelt daar namelijk de eigenaar van de platenmaatschappij EMI, die de single Bohemian Rhapsody afkeurt. Dus de persoon die de single voor de tweede keer op nummer één bracht is dezelfde persoon die in Bohemian Rhapsody de single afkeurt. Grapje van de filmmakers :-).


THE MOVIE

Ok, nu de film. De film raakte me. Vanaf het eerste tot het laatste moment heb ik verwonderd gekeken. De castingdirector heeft het de opdracht briljant uitgevoerd. De gelijkenissen tussen de acteurs en de echte personen zijn zo treffend.

De film verteld het verhaal van Freddie Mercury en zijn band Queen. We volgen hem van vanaf de ontmoeting met de andere bandleden. De reis naar de top en als hoogtepunt het concert LIVE AID in Wembley, London. Maar ook de trieste eenzaamheid, de bijzondere & revolutionaire creativiteit én dat het in de film helder wordt dat Freddie de band nodig had. Het was veel meer een team dan dat ik daarvoor dacht.

Dus, als je het mij vraagt, ga de film zien. Ik was er sprakeloos van. Heb je de film al gezien, dat hoor ik graag wat jij er van vond.


Lfs, Nic

Queen film Bohemian Rhapsody