De geschiedenis van het mondkapje De geschiedenis van het mondkapje

De geschiedenis van het mondkapje

BLIJF UIT MIJN BUURT
 

Heb je onze vorige blog over Social Distancing gelezen? Gegniffeld over de voorbeelden – de vlamvattende crinolines, de enorme hoeden - die we aanhaalden om te laten zien dat een soort van anderhalve meter samenleving al eeuwenlang bestaat? We konden het niet laten Social Distancing van een niet-zo-serieuze kant te benaderen en guess what...dat smaakte naar meer. 
Voor deze blog hebben we de geschiedenis nogmaals doorgespit naar opmerkelijke outfit- en modevoorbeelden die bescherming bieden tegen sociale contacten in de breedste zin van het woord.  Want dat kleding fysiek beschermt - tegen weersinvloeden bijvoorbeeld -  is een bekend gegeven; dat kleding ook in psychologisch opzicht kan beschermen is een minder platgetreden pad. Met je kledingkeuze maak je een statement, je laat zien wat je wilt uitdragen.

Soms is dat een explosie van uitbundige zelfexpressie.

Soms een visueel signaal dat je bij een bepaalde sociale ‘clan’ hoort – of wilt horen.

Soms zelfs een uiting van je psychische gesteldheid.

En heel soms wil je je gewoon een beetje verstoppen, een beetje afstand, je eigen ding doen in zelfgekozen onopvallendheid. Je aura afbakenen voor – tijdelijke of permanente - ongewenste sociale contacten. Herkenbaar, toch?
Mondkapjes
SPAANS BENAUWD
 
De mondkapjes in het straatbeeld van vandaag de dag zijn geen nieuw fenomeen. Ook tijdens de Spaanse Griep, een bijna griezelig exacte 100 jaar terug, waren ze alom vertegenwoordigd, en dat leverde interessante plaatjes op die het schrille contrast tussen levensplezier verhogende mode en levensbedreigende omstandigheden treffend weergeven.
Masker
DE PEST IN

Eerder in de geschiedenis, tijdens de pestpandemie in 17e eeuw, herkende je de Pestmeester – een kruisbestuiving tussen een dokter en een begrafenisondernemer - aan zijn bizar huiveringwekkende masker; een soort bril met daaraan vast een snavelvormige… eh… snavel. Die werd gevuld met geurige en pestbacillen-werende kruiden: dat laatste bleek kwakzalverij, de kruiden boden geen enkele bescherming tegen de Zwarte Dood. Saillant detail: tot op de dag van vandaag is het kostuum van de Pestmeester de meest populaire outfit tijdens het Venetiaanse carnaval. De luxe en rijkelijk gedecoreerde versie, dat dan weer wel…
Overigens is het carnival an-sich ook een geweldig voorbeeld van ‘gezien en/of niet gezien worden’: in een identiteitsverhullend kostuum anoniem – en legitiem, want het mag van God, de paus of de Hema en de rest van de commercie – de sleur van alle dag doorbreken en eens even flink in de lamp hangen. Althans: zo was het vóór 2020. Als we nu een gevoelige snaar raken: carnaval komt heus wel weer terug, desnoods met een anderhalve-meter-polonaise.
BALLONNETJE

De vorige keer hadden we het over de hoepelrok die zowel sociale als fysieke afstand creëerde: de volgende vreemde hoepelvarianten willen we je ook niet onthouden. Zo was daar ooit de extreme ballonmouw, die ook door een ingenieuze hoepelconstructie in vorm gehouden werd.Op de schouder werd een buitenproportioneel ijzeren geraamte bevestigd waar de stof van de mouw omheen gedrapeerd werd. Ook buiten de context een relevant weetje, aangezien de pofmouw momenteel aan een flinke comeback bezig is.
VERSTOPPERTJE
 
Last but not least, fashion’s new favourite: De hoodie. Kun en wil je anno nu maar wat graag mee gezien worden - was nog niet eens zo lang geleden een symbool van anonimiteit en bewuste afzondering. Je kon er prima verstoppertje in spelen. Want zeg nou eerlijk, iemand met een hoodie ver over zijn hoofd getrokken gaf geen 'kom er gezellig bij' signaal af.

Grappig is dat wel celebrities, modellen en Hollywoodsterren  -  de hoodie maar al te graag adopteren om zich incognito onder de mensen te begeven. In combinatie met een zonnebril maat bromvlieg is de hoodie een beproefd recept voor 'blijf uit mijn buurt!'.
Vandaag de dag is de hoodie terug op de kaart en wordt in uiteenlopende verschijningsvormen gesignaleerd bij de luxe merken, en aan de lijven van zichzelf respecterende fashionistas wereldwijd. Wij brengen einde zomer trouwens ook een merinowollen hoodie. Jahaa, echt :-).

Overigens – we twijfelden of we dit onder het kopje ‘hoepelconstructies’ of hoodies moesten categoriseren – kwamen we onderstaande afbeelding van een 16e eeuwse kraag/paraplu/parasol tegen die verdacht veel op een hoodie lijkt. Hoe retro wil je het hebben?
NIET...TOCH WEL

Terug naar het mondkapje...We hadden het in Nederland niet verwacht, maar het is er toch gekomen. Vanaf 1 juni moeten we in Nederland ook een mondkapje a.k.a. face-mask dragen in het openbaar vervoer. Het zal even wennen zijn en tevens zal het ook warm zijn, zo'n ding voor je mond en neus.  Bij PLEIN PUBLIQUE hebben we inmiddels ook mondkapjes en die sturen we mee met je bestelling.

MONDKAPJE

We sturen een mondkapje mee met je bestelling, als je dat wilt natuurlijk. 

Voor welk mondkapje hebben we uitgekozen? We hebben niet voor het meest fancy, hippe, kijk-mij-cool-zijn mondkapje gekozen. Maar - zoals je misschien wel van ons verwacht - zijn we voor kwaliteit gegaan. 

DE MONDKAPJES:

- Zijn getest in de laboratoria en kunnen 30x gewassen worden zonder dat het zijn effect verliest. Dus je hoeft niet steeds nieuwe te kopen.

- Ze zijn gemaakt in een jacquard jersey waardoor het kapje een stretch heeft. En dus beter om je gezicht vormt.

- En last but not least...de bandjes hebben streepjes in de Nederlandse vlag :-). 

>>> Vul bij de check-out de code MONDKAPJE in en je mondkapje wordt toegevoegd in je winkelmandje. Easy-peasy.
 

* LET OP: Alleen bij bestellingen boven de €60,- en zolang de voorraad strekt. Niet in combinatie met andere actie's ofwel codes.

Grtjs, Nicole

Lol

 

De geschiedenis van het mondkapje

Producten