De Bretonse streep is terug! De Bretonse streep is terug!

De Bretonse streep is terug!

De Bretonse streep is terug! 

Door AD.nl

Hij werd onlangs al gespot op de catwalks van onder meer Louis Vuitton, Prada, Miu Miu en Kenzo. Rolmodellen als Kate Middleton, Taylor Swift en Jennifer Lopez blijken grote fans. En nu is hij ook uit het straatbeeld niet meer weg te denken: de Bretonse streep.

Hij is terug. In de klassieke oergedaante van 21 donkerblauwe strepen op een witte trui van dik katoen. In de gefacelifte versie van 2016: diagonaal of verticaal op strakke tops, jurkjes, glitter- en punk-outfits. Maar ook in combinatie met leer, breisels en applicaties.

Die veelzijdigheid en de eenvoud zorgen ervoor dat de Bretonse streep alle hypes van de afgelopen decennia heeft overleefd, aldus Ninke Bloemberg, conservator mode bij het Centraal Museum Utrecht.

 

Little black dress
,,De simpelheid vormt de kracht van het ontwerp. Net als bij jeans, het witte shirt en the little black dress. En evenals die kledingstukken kan een trui of jurkje met de Bretonse streep overal bij gedragen worden. Op een klassieke, traditionele manier bij een blazer en een nette broek. Of meer nonchalant met een stel slippers of witte gympen. Heel praktisch ook. Het is een basiskledingstuk dat het ook goed doet door het gevoel dat wordt opgeroepen: zomers, vrolijk en onbezorgd,'' zegt Bloemberg.

Zo maakte het Franse modemerk Petit Bateau vanaf begin vorige eeuw furore met aaibare gestreepte kindermatrozenpakjes die iedereen associeerde met lief en schattig. Terwijl de oorsprong van het ontwerp in een rauwere werkelijkheid lag: zeelieden hadden meer overlevingskansen en waren beter zichtbaar als ze overboord sloegen gehuld in de witblauw gestreepte kleding.

Net als de ontwerpers bij Petit Bateau was het Franse mode-icoon Coco Chanel aan het begin van haar carrière bijzonder gecharmeerd van de werkkleding van haar zeevarende landgenoten. Haar collecties telden verschillende variaties op dat thema.

Conservator Bloemberg: ,,Het is lastig om de exacte oorzaak van comebacks van moderages aan te geven. Soms is het omdat een VIP iets opnieuw ontdekt. In het geval van de Bretonse streep heb je daar genoeg voorbeelden van: Marilyn Monroe, James Dean en Brigitte Bardot waren allemaal fan."

 

Tegenreactie
,,Later, in de jaren '80, had je natuurlijk Jean-Paul Gaultier die het fenomeen weer omarmde. Van de Nederlandse couturier Nico Verhey hebben we in '87 nog een ontwerp met Bretonse streep in ons museum gehad.''

Bretonse strepen

En nu is de Bretonse streep terug voor de zoveelste comeback. De Nederlandse Nicole Hoefsmit begon dit jaar zelfs PLEIN PUBLIQUE, een online shop die alleen Bretonse strepen verkoopt. ,,Ik zie het als een tegenreactie op de snelle mode van ketens als Primark. We zijn op zoek naar meer rust, minder wegwerp. 

Aan de ene kant is de Bretonse streep net zo'n klassieker als de All Star-gymp, de Levi's 501 en de trenchcoat. Goed en altijd veilig. Maar je ziet nu ook meer hedendaagse, gewaagdere variaties op het klassieke thema. Zwarte, rode en lichtroze strepen in verschillende breedtes op materialen als viscose, zijde of kant. Het hoeft niet per se dik katoen meer te zijn.''

Het idee dat verticale strepen niet bepaald flatteren bij een voller figuur, doet Hoefsmit af als een achterhaalde fabel. ,,Ja, als je een veel te strak shirt of topje koopt, is het niet mooi. Met of zonder strepen. Maar zit het kledingstuk als gegoten, dan ga je er echt niet dikker uitzien door de strepen. Dat heeft te maken met de pasvorm.''

 

Bron: Ad.NL

Tekst: Annemart van Rhee

De Bretonse streep is terug!