FEIT OF FABEL?

'Zwarte kleding is warmer dan witte kleding in de zomer'

In de volksmond zegt met dat donkergekleurde kleding niet geschikt is voor zomerse temperaturen. Dit is een fabel! Ja echt, en nog een hardnekkige ook;al in 1980(!) maakte een wetenschappelijk onderzoek korte metten met dat dogma. Uitgangspunt voor het onderzoek was het kleedgedrag van Bedoeïnen in de Sinaï-woestijn, die van top tot teen in het zwart gekleed gaan.

Waarom? Traditie, authenticiteit, culturele standvastigheidheid in een veranderende wereld - waarvoor hulde. Alhoewel de Sinaï niet de lijstaanvoerder is in de rangorde van heetste plaatsen op aarde – die plek wordt bezet door de  Luth-woestijn in Iran waar je met een temperatuur van 70⁰ Celcius knisperen krokant afgebakken wordt  – maar geiten hoeden bij een temperatuur van grofweg 45⁰ Celcius is toch een heet klusje.

Reden voor Nature, International journal of science om te onderzoeken waarom de hoge temperatuur van hun leefomgeving de Bedoeïnen er niet van weerhoudt hun traditionele kleding te blijven dragen.

METEN IS WETEN

Hoe ze dat aanpakten? Door als eerste – lach niet – de temperatuur tussen de haren van witte & zwarte geiten onder blootstelling van de zon door te meten en te vergelijken. Wat bleek? Wit laat meer kortgolf-straling naar de huid door dan zwart. De meting onder de kleding van Bedoeïnen – de helft van de testpersonen bruut uit hun comfort-zone gerukt en wit aangejurkt – gaf hetzelfde resultaat.

Conclusie; wit laat meer straling door. Oké, de warmte-opbrengst wordt dan wel weer gecompenseerd door de licht-reflecterende eigenschappen. Zwart absorbeert meer warmte, maar die dringt niet sneller door tot de huid en zwart laat aantoonbaar minder straling door. Eindscore; 1-1.  Sceptici overruled, summerdarks-lovers gerustgesteld.

 

VAN FABEL TOT FABULOUS

Nicole Hoefsmit; "Toen we onlangs een zomerse capsule-collectie uitbrachten in – voor een zomerseizoen - vrij donkere kleuren, gingen er wat wenkbrauwen de lucht in. Inmiddels weten we dat ze weer naar beneden kunnen.”
 

 “Leuk fun fact, hè?  Zo bewijst de eliminatie van een fabel het bestaansrecht van onze fabulous summerdarks collectie. Er is echter 1 ‘mits’. Relatief gezien warmt alles toch op in de zomerhitte – ook kleding - dus het is wel zaak items te kiezen die van goed ademende materialen zijn gemaakt zodat de warmte ook weer kan ontsnappen. Ook een loose-fit pasvorm is belangrijk; hoe meer lucht onder je kleding – hoe beter de boel doortocht.

De zomer-items van PLEIN PUBLIQUE zijn van 100% Italiaanse viscose met puike ademende eigenschappen, vallen trendy loose-fit en zijn voorzien van top-actuele prints; een panterprint in zwart/camel en een zebraprint in zwart/taupe - de tendens naar bruintinten in de mode pakken we met die laatste in één moeite door mee. "Misschien moeten we een zwarte geitenprint voor volgende zomer in overweging nemen ;-).”