JANE BIRKIN - Een stijlicoon

Wie ons al wat langer kent, weet: Wij zijn groot fan van de stijliconen van weleer, en in het bijzonder van stijliconen uit de Franse film-, muziek- en popcultuur. 

En zo waren wij dus best geschokt toen op 17 juli de Engels-Franse Jane Birkin overleed, een van de meest gevierde stijliconen van de vorige eeuw.  

 

Nu hoor ik je denken..BIRKIN? Dat is toch zo'n peperdure tas? Klopt! Want deze luxe tas is naar haar vernoemd. Maar laten we haar op gepaste wijze eren door vooraan te beginnen. Want wie was ze eigenlijk?

JE NE SAIS QUOI

Frankrijk staat bekend als een bakermat van stijl. Toen én nu, en hoogst waarschijnlijk in de verre toekomst nog steeds. Maar we laten de eerste 19 eeuwen voor wat ze zijn en zappen fast forward door naar de 20e, grofweg rond de fifties/sixties. 

 

Met schijnbaar minimale moeite zetten dames als Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, en Francoise Hardy een stijltje neer waar de seks appeal vanaf spat. Deze influencers avant la lettre combineerden ogenschijnlijk achteloos bij elkaar gezochte items tot unieke looks waar de hele wereld inspiratie uit putte. 

 

Die beroemde relaxte & stijlvolle' look, zonder dat het lijkt dat je er iets voor gedaan hebt, wordt de typische Franse 'je ne sais quoi' look genoemd. Deze look lijkt eeuwig voort te leven.  

 

 

JE NE SAIS QUOI

Jane Birkin werd in 1946 geboren in Londen en verkaste in de swinging sixties naar Parijs toen ze als redelijk succesvolle musical-ster een internationale filmcarrière ambieerde. 

 

Ze deed auditie voor de vrouwelijke hoofdrol in de film Slogan, werd aangenomen en viel vervolgens halsoverkop voor haar tegenspeler, de 18 jaar oudere Franse popster Serge Gainsbourgh - een Parijse troubadour :)

 

Zelf zong Jane ook niet onverdienstelijk, dus de twee lovebirds namen gezamenlijk een single op die een enorme hit werd. 

 

‘Je t'aime… moi non plus’ heette hun erotisch getinte nummer. 

Dat nummer ken je waarschijnlijk wel:  🎶Je t'aime...Je t'aime...🎶. 

Het is dus Jane die hijgerig tegen haar Franse lover lispelt.

 

Saillant detail: De eerste versie van het nummer was opgenomen met Brigitte Bardot, maar zij vond het achteraf té gewaagd om uit te brengen. Jane had wél het lef. 

Eenmaal uitgebracht weigerden sommige radiostations de plaat zelfs te draaien, eigenlijk dus dé succesformule voor een wereldhit. 

 

De rest is geschiedenis…

 

 

MINI ROBE

Ook haar acteercarrière loopt op rolletjes en ze is te bewonderen in meer dan 40 films. Ze is mega beroemd geworden en alle ogen zijn in die tijd op haar gericht.

 

Jane is slim en weet bekendheid handig uit te spelen door een geheel eigen stijl te creëren. Ultrakorte mini-jurkjes zijn favoriet. Soms met een decolleté tot onder haar navel.

 

 

Beroemd voorbeeld is de transparante ‘visnet’ jurk mini-jurk die ze draagt zonder bh. 

 

‘Ik had geen idee dat het flitslicht van de paparazzi de jurk zó doorzichtig zou maken, anders had ik mijn slipje ook thuisgelaten.’ 

 

Tja, je bent een kind van de sexuele revolutie of je bent het niet.

 

 

LE PANIER EN OSIER

De oplettende lezer/plaatjeskijker heeft het waarschijnlijk al gespot op de foto’s: that other thing waar we Jane van kennen. Haar le panier en osier (de rieten mand).

 

Haar eerste rieten mand shopte ze op een Londense markt, het werd haar favoriete accessoire dat overal en altijd aan haar arm bungelde, of ze nu boodschappen deed of over de rode loper schreed. 

 

 

Man Serge kon het ding niet meer zien, op een dag reed hij er per-ongeluk-expres met de auto overheen. Je m’excuse… moi non plus.

 

LE SAC BIRKIN

Als jonge moeder – ze baarde drie dochters waaronder maar liefst twee toekomstige stijliconen, Charlotte Gainsbourg en Lou Doillon– stapte ze op een dag in een vliegtuig. Daar uitte ze haar frustratie over te kleine, voor jonge moeders compleet onpraktische tassen, tegen de man die naast haar in het vliegtuig zat. 

 

 

Ze vertelde hem gek te zijn op de naar Grace Kelly vernoemde 'Kelly bag', maar dat die wat haar betreft een flink stuk groter mocht zijn, met extra opbergvakken en een sluiting die makkelijker open gaat. 

 

De empathische buurman bleek niemand minder dan Jean-Louis Dumas, de toenmalige manager van Hermès. Niet lang daarna lanceerde het wereldberoemde merk de Birkin Bag, exclusief vernoemd naar Jane.

 

 

THE BIRKIN BAG is een flinke maat groter dan The Kelly Bag. Het heeft een kortere sluitflap die ook geopend gedragen kan worden én opbergvakken voor babyflesjes en andere daily essentials

 

Het is de duurste, meest verkochte én wereldwijd meest bekende tas ooit, en dat al meer dan 35 jaar. 

 

Er zijn tassen-fetisjisten die er 40 bezitten! Maar voor zover bekend had Jane Birkin er zelf slechts 1. ‘Meer heb ik niet nodig’.

 

Wanneer ze van Hermès nieuwe Birkin Bags cadeau kreeg, dan veilde ze die en doneerde de opbrengst naar goede doelen.

 

 

THE GREATER GOOD

Want luchthartig stijlicoon of niet, als mens weet Jane heel goed hoe ze haar roem moet inzetten voor the greater good.  

 

Als Hermès een krokodillenleren versie van The Birkin lanceert dreigt ze dat ze haar naam niet langer aan de tas wil verbinden, mits Hermes de leveranciers scherp onder de loep neemt. Hermès kiest eieren voor haar geld, wat er in resulteert dat een schimmige crocodile farm in Texas van de lijst wordt geschrapt. 

 

In latere jaren zet Jane zich in voor humanitaire doelen zoals Amnesty International, de strijd tegen aids en de legalisering van abortus. Ook reisde ze naar oorlogsgebieden zoals Rwanda en Sarajevo om awareness te creëren en de bevolking een hart onder de riem te steken. 

 

Ze blijft daarbij chic: van beide laatste acties is geen foto te vinden.

 

 

In 1996 schittert ze op uitnodiging van Hedi Slimane – de toenmalige hoofdontwerper van Yves Saint Laurent – nog een laatste keer als gezicht van YSL’s Le Smoking-campagne. In 1999 verschijnt ze stralend op de catwalk bij – hoe kan het ook anders – Hermès. Daarna is het uit met de publiciteitspret. 

 

Ça suffit.

 

 

" My look is a cocktail. I'am not as nicely turned out as the french, but I don't care like the English."

 

JANE BIRKIN 

Londen, 1946 – Parijs, 2023