HEB JIJ ‘M AL GESPOT? DE UGLY SNEAKER!

Niets is zo grillig als de mode, en de mode heeft op dit moment toch echt even een ugly momentje. Want het is jou ook opgevallen dat de lelijke sneakerzijn intrede heeft gedaan in het huidige modebeeld. En mét onze goedkeuring! Hoe dat heeft kunnen gebeuren? Lees maar mee...

 

OVER SMAAK VALT BEST TE TWISTEN 

Mode en persoonlijke stijl gaan over smaak. En over smaak valt niet te twisten. Zegt men. Zijn wij het niet mee eens! Schoonheidsidealen – waaronder we voor het gemak ook kleding en andere niet aangeboren uiterlijke stijlelementen scharen - vertonen historisch beschouwd het gedrag van een kameleon met een serieus identiteitsprobleem. Voorbeeldjes nodig?

De voluptueuze 17e eeuwse Rubensvrouw versus de graatmagere Twiggy van pakweg 1960 versus de KK (Kardashian Kont J) van nu. Om in stijl met het onderwerp te blijven; draaikonterige idealen.

 

Nog een voorbeeld; de baard. Gezichtsbeharing is volgens Darwin een teken van mannelijkheid; het trekt vrouwen aan en helpt zo de voortplanting een handje. De oude Egyptenaren zagen het als een ode aan de goddelijkheid, eeuwen later werd het gezien als een teken van armoede en ‘ongezond zijn’,  rond 1920 was glad & fris helemaal je-van-het, in de seventies kwam de baard met volle kracht terug (inclusief slicke pornosnor) en tegenwoordig . . . juist ja. Elke zichzelf respecterende vent heeft er weer één.

Je zie het zelf; smaak is duidelijk onderhevig aan de tijdsgeest. En mode dus ook; recentelijk zijn er meerdere 'lelijke' items weer tot high fashion uitgeroepen.

  • De badslipper; is zonder sportsokken nog te doen, maar mét? We skippen ‘m toch even.
  • Het fietsbroekje; snappen we niet en willen we ook niet snappen.
  • Sokken in je pumps; sokken zijn al niet erg appetijtelijk in je badslipper, dus ook niet in je pump.  

En nu is daar dus de ugly sneaker.

FROM RUNNING TO RUNWAY 

Hoe de sneaker van een sport-attribuut tot een modeartikel heeft kunnen evolueren is een verhaal waar we nog een keer op terug zullen komen, dat hou je tegoed. Voor nu alleen even een kort praatje – met plaatje – om het bestaansrecht van de sneaker in de mode-geschiedenis te illustreren.

 

De eerste schoen die puur en alleen voor sport bedoeld was kwam er op verzoek van King Henry VIII rond 1500. De zwaarlijvige koning kreeg last van zijn voeten toen hij met tennis zijn physique weer een beetje in koninklijke staat trachtte te krijgen. Hij vroeg zijn bediende om "syxe paire of shooys with feltys, to pleye in at tennis" oftwel een zes paar schoenen met vilten zolen voor een potje tennis. Voilà; de eerste echte sportschoen. Voor de elite dus, dat dan weer wel.

 

 

Sprongetje in de tijd; in 1839 werd de rubber zool uitgevonden door Charles Goodyear (yep, die van de autobanden) De eerste rubber-gezoolde sportschoen die betaalbaar was voor het grote publiek was de ‘Plimsol’.  Nog steeds geen hoogstandje van draagcomfort, maar ‘één-oog in het land der blinden’ dus onmiddellijk geadopteerd door America’s finest.

 

Daarna ging het hard; de techniek kwam op stoom, er kwamen meer pionierende merken op de markt en al snel hadden we Keds, Puma, Adidas en Converse. Die laatste kwam in zwang bij de rockscene en een (all)star was born.

 

IS IT BECAUSE I’M UGLY? 

De korte D-tour eindigt bij de aanleiding van dit stuk; de ugly sneaker trend. Het begon allemaal met de dad sneaker. Dad sneaker??? Oh ja, THAT sneaker. Lomp, beige, ergonomisch voetbed; je kent ze. En anders je vader wel .Toch even zien? Nou, vooruit dan.

Zoals dat gaat met bijna elke trend; het went.  Het was ineens volkomen street-credible om de dad sneaker onder je jeans of pak te dragen. Orthopedic Chic. De trend bestond, de term verzinnen we ter plekke. Vervolgens – zoals met de meeste streetstyle trends – gingen de chique modehuizen ermee aan de haal. Modehuis Balenciaga trapte af in 2017 met de Triple S. Drie keer Stom J . Grof, met een chunky zool waar de Spice Girls een moord voor zouden doen, uitpuilende hiel, opgeleukt met gekleurde rubberen vormpjes. Alsof ze een ingelijmde catamaran door de Lego hadden gesleurd.  

 

De rest is geschiedenis. Ze sloegen in als een bom! Modellen, A-list celebrities, influencers; ze vlogen erop af als muggen naar het licht. En weet je wat? Ineens zagen ook wij de charme ervan in. Het heeft wel wat. Want ja, ze zijn absurdistisch. Hilarisch. Crazy. Maar is dat niet waar mode om draait? Expressiviteit, lol, met een knipoog de scherpe randjes van de serieuze haute couture eraf slijpen; helemaal niets mis mee. En als je ziet hoe bloggers en influencers ermee omgaan; de crux zit ‘m in de juiste combinatie. Draag ze bij een minirok en ineens ben je high-brow. Die (ooit hippe maar nu toch echt wel gepensioneerde) Ibiza-rok wordt van mainstream-provincie-cliché ineens weer helemaal bon ton.

Natuurlijk zijn er inmiddels ook iets minder heftige modellen beschikbaar. Zo kwam FILA – Ja het merk uit de jaren 80 is back with a vengeance - met de Disruptor en Nike met een nieuwe Air Max, de 95.  En ja, die zijn best toegankelijk. Kijk zelf maar.

Anyway, zo zie je maar weer. Beauty is in the eye of the beholder. Dus leef je uit met de ugly sneaker; draag ‘m low-key met je favoriete jeans, ga all the way met een prinsessenjurk en een overdaad aan kleurrijke accessoires, of geef een vernieuwende twist aan je klassieke Bretonse streeptrui (gratis en niet geheel onbevooroordeeld stijladvies van Plein Publique...) Over smaak valt best te twisten!

 

Tot slot nog even deze uitspraak van Vogue;

 

BAD TASTE IS THE BEST THING TO HAPPEN TO FASHION

 

Tja, wat moeten we daar nou van vinden?

Lfs, Ilse & Nicole

 ***

Meer van Ilse en Nicole lezen?

> DE GESCHIEDENIS VAN DE SKIMODE

> WAAR KOMT HET WOORD JE OK VANDAAN?

> MAKEN STREPEN DIK?

 

***

Bloggers-duo Nicole en Ilse. Ze werden collega’s en sisters in crime in hun vorige jobs en werken nog steeds veel samen; ze delen een tomeloze liefde voor/kennis van fashion & lifestyle. Tegenpolen als ze zijn – donker versus blond, classic beauty versus rockchick. Momboss Nicole, moeder van drie kids versus freelancer copywriter Ilse waarbij zelfs een huisdier niet eens bespreekbaar is. Het is het die dualiteit (ze zijn geen duo maar een dua :) waarmee ze het beste in elkaar naar boven halen. Nicole is de proud owner PLEIN PUBLIQUE en maakt razendgoeie collecties, Ilse schrijft als freelance copywriter mrsalwayswrite.nl voor (mode-)merken en webshops. Samen ‘breien’ ze een maandelijkse blog over mode en trends. Vinden ze leuk. En jij hopelijk ook.

De ugly sneaker trend