De klassieker de coltrui

Even wennen weer hè,die kou! Kunnen we je bij helpen. Want van cold is het maar een kleine stap (1 letter minder :-) ) naar col. Als in coltrui, bedoelen we. En als specialist in klassiekers is de coltrui een fenomeen waar PLEIN PUBLIQUE maar al te bekend mee is. Mega on-trend, heerlijk om te dragen en gewapend met een meer-dan-interessante geschiedenis.

De Geschidenis van de coltrui

Wist je bijvoorbeeld dat de coltrui eigenlijk is uitgevonden door de mannen. In de vroege middeleeuwen werd dit mooie kledingstuk al gedragen door ridders. Met name ter bescherming van hun tere nekjes tegen het schuren van het harnas en hun maliënkolder (Dat beschermende kledingstuk gemaakt uit ijzeren ringetjes, waar Paco Rabanne zich ooit door heeft laten inspireren. Maar we dwalen af, dat is een ander verhaal). Dus ja, zelfs een ridder had zo z’n zwakke plekken. Dus verbaasd het ons niets dat Jaimi Lannister in Game of Thrones ook een coltruitje droeg ;-). Maar best grappig en ongewoon dat een fashion-trend nu eens niet ontstond bij vrouwen maar bij mannen.


Dit gegeven herhaalt zich nog een keer in de roaring twenties. Progressieve ‘angry young men’ adopteerden de coltrui als vervanging van/ verzet tegen de formele stropdas  door ‘m onder hun nette pak te dragen. Maar niet alleen de intellectuele upperclass droeg de coltrui; ook de zeeman, PLEIN PUBLIQUE’s eigen favoriete working class hero, vaart wel bij de warme en beschermende eigenschappen van de col. 

 De geschiedenis van de coltrui

Marylin Monroe & Audrey Hepburn & Sophia Loren

Met zoveel aandacht door de eeuwen heen is het niet gek dat de coltrui uiteindelijk ook weer opduikt bij de groten der aarde; stijliconen als Marylin Monroe, Audrey Hepburn en Sophia Loren kun je uittekenen in de luxe zijden variant, waarmee de ultieme veelzijdigheid van de coltrui maar weer eens bewezen is. Desalniettemin verdwijnt hij een tijdje uit het modebeeld, mede te wijten aan de populariteit van het t-shirt, maar zoals elke klassieker betaamt duikt hij van tijd tot tijd vanzelf weer op. In de sixties aan het ranke lijf van ’s-werelds 1e topmodel Twiggy, en in de seventies weer veel gezien aan de nekken van pijprokende intellectuelen en live-life-to-the-max practiserende hippy groupies in de muziek-scene.

Nou, ben je weer even bijgepraat over de relevantie van deze klassieker, maar laten we het belangrijkste niet vergeten; de coltrui is gewoon een veelzijdig en vooral mooi item om aan je garderobe toe te voegen. En lekker warm. Dus kijk vooral eens naar onze selectie; met zorg en liefde ontwikkeld en - uiteraard -  in kekke Bretonse streep. Geef toe; het is een nek-aan-nek race met de iconische ronde hals trui. Dus doe eens gek; neem ze allebei. Vooruit. Je verdient het :-)

Ilse

En ladies..check HIER de mooie coltruien van PLEIN PUBLIQUE!