Mode en Social Distancing is niet nieuw Mode en Social Distancing is niet nieuw

Mode en Social Distancing is niet nieuw

SOCIAL DISTANCING

We hebben een mooie nieuwe blog gemaakt over Social Distancing in de mode. Want het is soms best moeilijk om je aan die anderhalve meter te houden.  Maar in de geschiedenis is er genoeg te vinden om jezelf makkelijk uit de buurt te houden van anderen. Het is namelijk niet nieuw.
Hoepelrok

Dat social distancing en beschermende kleding/accessoires noodzakelijk zijn in tijden van epi- & pandemieën ervaren we vandaag de dag aan den lijve. Mondkapjes, duikbrillen, latex handschoenen: Niemand kijkt meer raar op van een vacuüm verpakte medemens op straat of in de buurtsuper. De bizarre realiteit van vandaag.

Maar wist je dat social distancing – behalve als voorzorg tegen dreigende virusbesmetting – ook voor algemene veiligheid en als  statussymbool fungeerde in het verleden? En dat social distancing en mode daarom soms hand in hand gaan? We hebben een paar leuke voorbeelden gevonden...
Hoepelrok
DE (OP)HOEPEL
De CRINOLINE - die 19e eeuwse volumineuze hoepelrok – was vooral een symbool van rijkdom. De draagster moest immers rijk en royaal behuisd zijn om met dat wijd uitstaande gevaarte überhaupt door een deur te kunnen. Buitenshuis zorgde die aangebouwde pergola’s van anderhalve meter voor sociale veiligheid: mond-odeur en vlooien werden letterlijk en figuurlijk op veilige afstand gehouden. De keerzijde van de medaille was dan weer dat menig huppeltrutje hoepeltutje de verbrandingsdood vond als de rok vlam vatte. Waarmee het nut van de hedendaagse ‘keep away from fire’ etiketjes snel is bewezen.

Molensteenkraag

JOEKELS

De 16e eeuwse Molensteen kragen zouden het nu ook goed doen. We hebben al een hele blog geschreven over de kracht van wit, maar zijn eigenlijk niet in gegaan op de grootte van de witte kragen. Juist in het kader van Social Distancing zou zo'n joekel van een kraag toch wel wat afstand creëren.

Alleen de vraag is natuurlijk wel hoe je dan in je elleboog moet niezen?

Grote hoedenHOEDEN

Toen de kragen weer kleiner werden en toen de rok smaller werd – en zelfs tot loeistrakke ‘strompelrok’ transformeerde – werd dat gecompenseerd door het formaat van de hoed. De actieradius van de hoed stond gelijk aan de mate van fysieke afstand. The devil is in the details: de hoed werd vaak voorzien van een loeischerpe hoedenspeld om incoming mannen-ego’s mee lek te prikken.

SchoudervullingenSCHOUDER AAN SCHOUDER

Ken je ze nog? De schoudervullingen uit de jaren tachtig? Was het niet Joan Collins (a.k.a Alexis Colby) die furore maakt met deze enorme schouderpartijen? Een paar puntige naaldhakken erbij en de Social Distancing werkt vanzelf. Daar heb je dan geen volume voor nodig ;-) Oja...voor als je het nog niet wist..ze komen langzaam weer terug, die schoudervullingen.

Meer konden we er even niet verzinnen. Heb jij nog voorbeelden waarmee je met je kleding Social Distancing kan bewerkstelligen, dan horen we dat natuurlijk heel graag

Stay safe!

Liefs,
Ilse & Nicole

 ***

Meer van Ilse en Nicole lezen?

> SPROETEN EN BOEBIES GEEN BEZWAAR

> MAKEN STREPEN DIK?

***

Bloggers-duo Nicole en Ilse. Ze werden collega’s en sisters in crime in hun vorige jobs en werken nog steeds veel samen; ze delen een tomeloze liefde voor/kennis van fashion & lifestyle. Tegenpolen als ze zijn – donker versus blond, classic beauty versus rockchick. Momboss Nicole, moeder van drie kids versus freelancer copywriter Ilse waarbij zelfs een huisdier niet eens bespreekbaar is. Het is het die dualiteit (ze zijn geen duo maar een dua :) waarmee ze het beste in elkaar naar boven halen. Nicole is de proud owner PLEIN PUBLIQUE en maakt razendgoeie collecties, Ilse schrijft als freelance copywriter mrsalwayswrite.nl voor (mode-)merken en webshops. Samen ‘breien’ ze een maandelijkse blog over mode en trends. Vinden ze leuk. En jij hopelijk ook.

Mode en Social Distancing is niet nieuw